[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike
睇嚟師兄你都係同學

好耐無見大家
呢手排要練習Procreate 要快d上手
procreate 正 勁好用
用左兩年冇再用ps 畫
最緊要係可以用PS D筆刷
介面又簡單

用Procreate 畫wonder woman先

繼續草稿
推下POST先

唔經唔覺都畫咗3年
次次睇親其他人畫嘅嘢都覺得自己好渣

尤其是喺twitter見到嗰啲咩1、2年變神畫師嗰啲post
不過付出嘅有唔同都冇咩可以講
大家咁話啦 我次次睇親其他畫嘅嘢都覺得自己好渣
有次上網聽D大神一路畫野一路吹水
話自己一日最少畫8個鐘
我心唸我放完工之後何來有8個鍾
由個一刻開始我已經明白永遠都唔會去到佢地個LEVEL

上水
又唔一定
佢地畫畫係工作 重重複複
就算係一日畫8個鍾 都只係穩固左個level
而進步要既係思考,練習同實踐
所以就算一日時間真係唔夠既 咪盡量抽啲時間黎畫囉
畫既過程中要諗點解我要咁畫 點解個光影係咁
咁就算得好少時間都好 唔多唔少都會進步
利申:放工返黎都係畫兩至三個鐘左右
自學冇人指點好難有個明確嘅目標自己應該畫咩

到底要練好線稿先、定動作先、定明暗先,之後邊緣層級又要點分,雖然因為有問過人知道呢類名詞但係完全冇一個完整概念係點做先啱,淨係有張K大notes可以參考下

上youtube幾百個教學又幾百個教法
的確好多重畫法
因為畫法可以好自由
先有畫畫好玩之處,無規限
但素描,透視結構同色相學一定要學好
其他嘢都可以自由發揮
畫法當然千變萬化
但係每次睇到一個教學再睇另一個教學教嘅方法唔一樣就唔知跟邊個比較好
其實我建議你搵左你自己要咩風格
例如動漫上色 /厚塗/水彩/灰階上色
因為唔同風格上色步驟係完全唔同
所以你一時跟呢個一時跟個個係好會難
以動漫上色為例
1草稿> 2線稿> 3基本中階色> 4陰影 > 5高光 >6背景/後製

灰階就好唔同
1草稿 > 2 全部(人物背景)上灰階色 >3 加色相 > 4後製
所以你自己一定要知自己想要咩先再搵教學會好D
我呢3年都係用灰階畫暫時未諗住改畫法住,不過就算係灰階都有好多種唔同做法,而家跟緊一個日本youtube channel嘅方法去做

https://youtu.be/2_usUoS3TDk
小弟既製作過程
我又係日式灰階
我覺得搵到中意嘅artist先係最重要,可以係幾個同類型嘅,然後睇下有無作畫過程,參考下人地點畫線點上色,同埋放大睇下人地D細節點畫,畫到咩程度收手,人體.動態.衫個D係街觀察下D人基本上就易好多
不過我自己其實都唔係畫左好耐,上年4月尾先買塊iPad黎玩
開始左po野了,大家有興趣的話入去望下,中意嘅就比個心心+follow下pls
followED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞