[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike
仆街,太耐無用IG唔記得左要畫人先呃到like同follow
推到1001

原來已經成個月冇人推,啱啱畫咗一張幫推
輕輕一推
畫咗近四個月, 發覺到自己啲基本功打得唔穩
1. 曲線弧度(好似畫眉, 唔係一條曲線畫上畫落就表達到唔同神態)
2. 立體感弱(睇唔到邊樣搭住邊樣, 唔識表達前同後面嘅物件包括後續, 同埋永遠唔識用曲線表達平面而唔係立體)
3. 比例(用手指度過啲長度但人體比例畫錯哂)
4. 人體結構 (唔明手肘點解會凹, 小腿會突起, 淨下死記第二日又唔記得咗個結構)

愈畫心情愈差, 好唔開心。但又唔知點解決
有無兄弟可以share一啲教學片專教畫曲線/立體/人體結構
本書係stonehouse嘅美術解剖學筆記

我最近都買咗呢本
Thx ching
btw 本書叫咩名?
講咗..
第一幅 認真唔錯
年半前post 都有回覆,但呢一年好忙乜時間練習,如果唔跟住video同埋書我完全唔識畫
Ching, 你睇開哪一個channel自學的?
thx ching

新人留名
開左新post
https://lihkg.com/thread/2846763/page/1
唔好意思 樓主太on9 拖左好耐先開新post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞