[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike
冇, 有咩心得請分享下
畫就對了
唔好諗咁多
同埋針對番自己既弱項去練習
不斷重覆
直到畫唔到畫為止
(不過我都唔算成材 自學就係既)
心得係總之一路狂畫就啱,但唔想畫嗰陣就唔好勉強自己畫
慢過IE先畫完... 都係procreate
要有個visualised嘅目標,例如某某繪師好鍾意,想學佢嘅畫風/用色/構圖
擴闊啲自己嘅眼界,睇多啲人哋嘅畫,諗下人地點解會咁畫
好基本功 (YouTube好多正嘢)
最緊要係多畫,要畫得開心,有興趣
畫得辛苦就會停,會討厭畫畫
你哋面對唔擅長畫嘅嘢嘅時候 又係咪透過狂畫去克服佢?
例如?
我會話搵好嘅reference 好重要
拆解、理解咗,畫幾張練習,就會學得識一半
兩個月無畫板就畫唔到野

Lm
一年之前我都有臨摹過呢張ミリム
Pin網咁岩見到
原來都幾多人用procreate
我做緊遊戲公司
想問下大學有無讀過相關嘅科
讀Communication
其實睇portfolio架咋
人哋見啱駛咪用你

好耐冇PO圖 放下線稿
呢排SEM尾 有啲忙 做intern GROUP PROJECT都要畫畫畫
但過多幾日就搞掂
細細力推下先

最近忙緊同人誌啲野
成個禮拜都冇畫到彩圖
用舊圖推post先
咁有無話係自己買書學定出面上堂
畫畫我就自學但係有學網絡班
講真
其實online course夠做
中國咁多畫師開班,但係最好就睇吓佢哋微博作品
佢哋多數係教自己drawing / painting style
Zeen Chin 都有開班

New masters academy呢啲都幾大路

買書都有
George Bridgman Andrew Loomis Bammes Paul Richer 呢啲

其實理論呢啲佔10%
90%要你自己摸索
最重要係養成好既習慣
畫畫其實要變得好功利

定好要學啲咩要改進啲咩之後針對性咁操好先move on
同埋要學識觀察日常生活,唔好淨係睇人哋啲畫
好既藝術家、設計師、畫師係好應該識得觀察日常生活再放入作品之中

Light and shadow, Value, Composition, Colour theory, Anatomy & drapery, perspective
因為佢哋一環扣一環
好似anatomy 同drapery
人體結構會影響到皺褶既變化同埋合理性

但唔好忽略畫人之前你應該要先學識畫幾何體
即係幾何體既光影素描一定要學識先畫得出好睇同合理既光影

因為幾何睇cover人體甚至係其他結構既form and shape
喺無畫幾何體既經驗
其實直接走去畫人體係幾不智同浪費時間精力

人體有好多嘢要靠幾何化去概括個型態形狀

係好多嘢學

但係唔等於你要學哂先可以畫到自己嘢

最後嗰句係我畫畫咁多年得出既經驗
唔好因為未學完就唔畫屬於自己既portfolio
繼續係仿畫作品 今次仿畫智乃 感覺比上一幅快啲啲
麻類樓主置頂
交流group
https://discord.gg/vUgPmpP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞