[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike
有畫境 不過亂畫
素描唔係都係由二分開始慢慢加調子上去㗎咩
咪玩啦,素描點可以會二分

素描七個原素係
高光、亮部,灰部、明暗交界、暗部、投影同埋反光

你指sketch既話

畫左正常圖之後又想畫R18
巴打 如果畫景既話 一開始點樣入手好
畫畫咁耐 怕足畫景咁耐
之前上k大堂有份練習都係畫背景,
佢個做法係先搵照片參考, 之後將成張相既明度歸納成幾個range, 之後補固有色, 最後再打光
第一次用呢種方法畫畫左兩個星期

之前畫第一次透視堂
畫左三日先做到佢要求一半
畫xyz都搞左兩粒鍾先叫好睇啲

果時正值個人心情好撚低迷
聽左一兩堂就無聽落去
而家好撚後悔
覺得連佢bb班都carry唔到
其實上面果類傳統風景畫一d都唔複雜
唔好比好多顏色影響左以為要畫到好仔細
用番同一個logic一樣可以拆解
不過我今次直接將明度分成兩個range, 再補固有色, 最後再補番中間既素描關係, 入面既顏色其實鳩填都唔會影響整體畫面, 但下面要繼續細化就要用細size既brush慢慢補顏色,

而家再睇番巴打你既黑白range又好似唔係太複雜
首先係分明亮range
睇番巴打都分左大概4個range左右
再補色調色>決定光源位置>再根據光源位畫番人物同背景物件既光暗?
大概係呢個意思
例如上面果張風景畫, 其實最重要係step1分開明度果步, 只要你黑色色塊既形狀畫得夠仔細同乾淨, 睇得出係畫緊間屋同森林, 之後補顏色既時候素描關係分得清楚(暗,中灰,亮 etc), 其實d顏色鳩填都ok, 就算下面色相撈到亂哂都睇得出畫緊咩, 人物其實放係最後先畫都ok, 你見我上面都係個人就番背景打光
素描關係分得清楚就係指指下面咁
我習慣先畫thumbnails 黑白灰三隻色
tips: 縮細張圖黎畫
有冇畫畫同好交流?互fo下畫畫ig
我ig:rachel.c_d一一

求同好交流
新po留名
00q最後出場得7 8分鐘
不過好型
有冇人係香港可以靠畫畫搵食
大大與小妹
Request左
accepted

ipad求其畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞