[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike
啱啱black friday特價入手了

用個brush唔知點解係咁補畫都覺得d野好朦,
定係純粹唔夠細節要慢慢用細筆刷磨?
卡左係呢度好耐
你全部用同一隻brush?
因為件衫右邊睇落去特別soft
不過其實理論上hard edge brush都可以做到視覺上soft嘅效果
我整咗幅圖俾你參考下
右邊個pat係我最尾畫個時求其用air brush遮下稿線
我明hard edge可以畫到好似soft咁
不過我睇下d timelapse
https://www.youtube.com/watch?v=F1JzWHDgDfs
一樣用咁既brush畫到好乾淨整齊
我諗最大原因真係技術不足
睇片佢上色主要用2隻brush
1. Density (SAI density = 其他software嘅opacity)固定唔跟筆壓
自己跟情況調高調低,主要用黎上固有色同大色塊
2. Density有跟筆壓但最重要係佢有開Blending
主要用黎做rendering
咁啱我有sai所以跟佢d數整咗個差唔多嘅brush試下
可以見到輕力嘅位係會同底色blend埋一齊,同你用緊嘅唔同
原來SAI係咁。。。。
btw你可以參考下佢點做
https://www.youtube.com/watch?v=zEkxPRzDVLk
我都有睇佢點做 但係硬係覺得佢個style好油畫好污糟feel...
我想乾淨d
畫個新老公

由你開始祓除 死雜草
update咗csp試咗入abr
但有樣野幾奇怪
有d brush嘅size係靠spraying effect入面嘅particle size黎變
而唔係普通咁改brush size
實際上熄咗spraying改返brush size出黎嘅效果一樣
但係點解佢嘅default要做得咁奇怪

實際上熄咗spraying改返brush size出黎嘅效果一樣

我收返
所有原本係dual brush嘅都會變成咁
而且csp畫出黎同ps畫出黎嘅樣唔同
跟風畫船長
水彩好勁
btw硬係覺得漫畫既55555好睇啲
動畫美化得太勁
五条悟陪我溫書
你老公搞咩好擔心佢
講到好似成日入院咁嚴重
我而家為左eddy學緊小提琴
好鐘意五条悟
原來而家krenz d堂用telegram改圖同交流,唔使再用QQ
小弟遲D都想試下開始經營下社交媒體,想問下已經經營緊社交媒體嘅ching們有咩要注意?上網見用個人戶口做交易會比人凍,應該點搞

好靜

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞