[畫畫JJ](9)吹水及技術交流區

990 回覆
19 Like 8 Dislike

呢個月畫咗兩張畫咋
好羨慕可以畫到完整作品嘅人
好過我畫嗰啲多多聲
你過獎喇
努力堅持到最後嘅人一定比半途放棄嘅人犀利
我好多都係咁樣塗鴉嘅程度就停
門小雷講得啱
畫畫最重要唔係努力,而係keep住搵新嘅樂趣
保持唔到樂趣會連想努力嘅動力都冇
但係想搵樂趣必先要有失敗都冇所謂嘅自信同意志力
但係要做到咁嘅心態真係好難
新手一問
岩岩買左iPad pro
試用緊CSP
覺得都算幾好用
但有朋友推薦我用procreate
想問呢度既巴打會推邊個程式多啲?
我用procreate
ipad用procreate
pc先會CSP
原因係CSP要鍵盤一齊用先發揮到真正作用
procreate對平板係最user friendly
所以你可以考慮用ipad preliminarily咁畫
再export去CSP到做細微操作
係難
但係一諗到自己投入左咁多努力落去
唔繼續向前行嘅話會對唔係自己
興趣的話 睇下周圍既野 唔好過份關心香港新聞
咁樣就容易啲搵新嘅靈感同埋個人壓力無咁大
最近決定左每個月畫一幅, 入黎留個名
新手想問下 SAI還是CSP? 好似愈來愈多人CSP, SAI是咪唔啱用了?早啲上手CSP會好啲?
咁又係 發現唔同時期畫啲野都唔同
小學畫素描 畫到悶唔畫
中學睇漫畫 上堂悶畫番畫
慢慢轉畫電繪
而家大學做3D畫texture 得閒又畫下圖放P站吸人睇
個個時期都畫唔同野 唔同目的 但都KEEP住畫 發現自己都幾神奇(仲要畫得唔靚 冇咩天份)
我係過來人可以分享下
我建議你首先可以練左畫立體先
即係果d立方體 球體 練左陰影同打灰先

之後你如果覺得ok就可以上試吓水果

之後搞掂左就可以開始試動物 開始練動物比例
同樣同毛髮

之後搞掂左就可以開始試畫人

再搞掂之後可以上石膏像同骷髏骨果類
陰影對比好大又要畫到好順滑好有細節

你預立方體果種係level 1
水果level 2
動物level 3-4.5
人level 5-7
石膏骷髏骨level 8 up
建議csp
sai功能太少
講起目的
我依家完全理解唔到點解嗰陣我會開始畫
嗰時係F.6明明要考dse但無端端心血來潮就開始咗
細個又冇好似你咁學過之前明明對畫畫冇興趣
但就係個心血來潮搞到我依家仲畫緊
想問下係咪有個畫畫group
心血來潮而畫啲人先會KEEP住畫
好多人都話 想學 想畫 想做 想試 但未真係畫過 就算有咩機遇 一定畫唔長 KEEP唔到落去
只有真正自發行出第一步啲人先會畫得耐同用心
而有呢二種要素啲人先會畫得成功
procreate同MediBangPaintPro
用medibang不如用csp好過
除非真係唔想俾錢買
試吓係連登po下超9畫塗鴉..
想問點解透明背景
有啲難睇到
btw唔算鳩啦 幾好
有 不過我唔係admin 唔知點加你入去
同埋最近發現左樣嘢
好多人一直話畫畫開始就係練習最好
但係睇番唔少大神都係一開頭幾年都係鳩畫
要去到5,6年之後先會的起心肝學基礎
如果我一開始就素描同光影呢啲基礎嘢
我都幾肯定我唔會畫到而家
因為畫畫最緊要嘅係自己鐘意
而技巧同觀念都係後話 係你想係呢方面進步先會想做
同讀書一樣 俾人迫著讀同自發咁去讀係兩回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞