全屋丟剩十件衫! 女收納師靠「斷捨離」 月入逾十萬

513 回覆
262 Like 228 Dislike
咁樣就想叫人學習?
一代不如一代
日本真正極簡嗰班
放棄高薪厚職
連住址都無攞住個細gip遊歷各地
根本係窮撚比自己既藉口
井底之蛙以己度人斷捨離嘅人一樣非功能性嘅野都冇係好平常
人生一定要望住啲模型公仔扭蛋先叫有樂趣?
仲有你條賓周仔係觀賞用冇功能?
最近先做咗一次大型斷捨離
有啲衫褲舊到唔好意思送俾人嘅包好掉咗,有啲問左朋友工人姐姐話要,有啲留返夏天先送出去
執整齊咗衣櫃,而家個衣櫃唔駛換季
零食櫃分類執好咗
書一樣,之前都送咗好多學生時期嘅參考書俾人,唔再買食譜書,留返最鍾意嗰幾本,其餘 free 出去,小說留返捐出去
最大工程係文件類,碎咗好多冇用嘅,有啲就 scan 完碎/ 分類keep 起
以前嘅咭仔紀念品都影相後掉咗,舊相 scan 咗 有啲都掉
成間房整齊乾淨咗好多
條女已經變咗塔利班啦,又攻擊人儲collection係虛,一定要人跟佢嗰套
一班窮酸思維嘅人係度歪曲斷捨離=窮
本就冇得逼,最多係分享同學習,同俾錢買去加州以為會變大隻一樣道理
好慘,我未聽過鬼佬要斷捨離

最多都係將d野搬落basement
習大大先係最強收納師
好似素食撚咁,有人食白肉有人食蛋,又唔係比賽有乜好比較
Seed?
https://youtu.be/tG2GJZcBKOE
人地有200萬sup

你應該好多野都未聽過,好慘
睇到嗰樣好想嘔
其實扔哂啲野
剩低既都係啲基本生活物件
個人仲空虛
十足套The Leftovers 入面個邪教咁
//好多人鍾意喺屋企,欣賞吓自己個collection,但其實係一件好虛嘅嘢,唔會令到你開心。//

唔好用你果套套係我身上
我見到d collection 好開心喎
邊個掂親我手都斬斷佢
露宿者既斷捨離勁好多
人地一袋走天涯 相比之下擺到成屋野仲有咩面目教人
Marie kondo 幾鐘意個套
俾錢請人上黎幫你掉嘢
好bb Kingdom feel
揼碌鳩落街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞