全屋丟剩十件衫! 女收納師靠「斷捨離」 月入逾十萬

513 回覆
262 Like 228 Dislike
醫生都會斷錯症醫死人 律師法官都可以貪污政治操作 我唔明點解要咁執著專業資格 定係由細個比人灌輸個觀念就係專業一定o岩 係權威唔能夠反駁?
well said
我賣撚左d野仲有錢收
點解要俾錢佢幫我掉野?
如果用你個講法 好似PT, 營養師個啲都係無用
「哇你幅咁嘅嘢使唔使收咁貴呀」
講就勇武 你試下一星期斷網唔上網 淨係用電話打電話睇下會點
唔識笑就唔好上連登啦
斷捨離

我講賓周
唔係 ,I mean係無心理醫生呢個terms....
Just a reminder
佢地係勁在勸到個人丟

真心有時唔知點解唔想丟會積一堆
唔係啦,窮人先易有儲物僻
因為窮而冇安全感,要囤積物資先感受到安全感
咩collection係好虛既野?我覺得好實在
見證著由細路變大人,幾時保存,幾時扔由自己決定

親人離開,物品都係逐步收起,再收埋落一個箱到,掛著佢時咪拎出黎睇,幾時要move on都係自己決定

斷捨離算係一種心靈境界,勸港女未睇化時唔好學人搞乜斷捨離,同肥婆節食一樣,隨時有反效果
斷捨離d 人有時好似入左魔咁

我覺得呢樣野好但d 人做起上嚟會變塔利班
素食撚d fd
一定架啦
實有人會走到極端
斷撚完又收錢姐係點
收咁多錢點都會買野架啦
最緊要其實係個套價值觀
屋主唔buy既,只係當純粹搵人黎大掃除
其實冇咩意思,搵個鐘點做都得啦
咁都係要專業資格
之前好似有個叫啊橙 我以為係佢 心諗唔那係掛
點知入面見到個靚女
真 所以有d人覺得好唔專業 因為係心靈上 香港係一個物質社會
Qualifications = Tool
去幫你搵工

同時都有小許社教化的問題,例如入U唔係必然的
但係點解大家都要入呢?
佢斷捨離完啲嘢仲多我成倍咁我係咪值得月入廿萬
因為比人植入左 入u=成功 專業=搵錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞