全屋丟剩十件衫! 女收納師靠「斷捨離」 月入逾十萬

513 回覆
262 Like 228 Dislike
其實丟到得四對鞋係好事咩...
純粹追求為丟而丟,雖然畫面好睇,但其後可能冇得用 / 要用再買番都係成本

最悲慘係無空間,而扭曲自己去貼合生活空間不足既問題
唔明啲人買到成屋都係雜物係咩心態
有時雜物少啲個人真係會開心左
人一多錢就身痕
同埋簡約風向來都係潮流既表現 如果唔係無印都唔會咁好生意
夾硬執到間屋家徒四壁 只係想同人講自己有生活品味
真正斷捨離係唔使拘泥於形式上
一開始唔好買D用唔著既野咪唔會冇位囉
2 3百件衫邊撚度著得哂
過時唔著咪捐左佢囉大把機構會回收俾落後蟈家
掉乜撚野呀
靚女就收納師 試下搵個暗瘡肥婆去做 咪比人當鐘點
月入十萬...醫生律師可以食屎Lu
四對鞋至多係簡約主義連斷捨離都唔係...

一對返工
一對運動
2對行街

真係多都有突點會唔夠...
我都可以做收納師啦 教人放哂d野入迷你倉
我見過有個方法係喺啲唔常用嘅嘢寫個期限/最後使用日期
當見到個日子差唔多係時候,件嘢又根本冇人拎過嚟用即係丟得(但我諗唔啱auntie用,佢根本乜都唔想丟
但呢啲有嘢唔丟/買嘅分量過哂火,我都分唔清究竟係因為以前過得太窮冇安全感,定真係有囤積症
簡直好似上一代通病
我都等緊有能力搬出去
有200至300件衫都唔掉少少,本身都on9 啦
我個人就鐘意工欲善其事,必先利其器...
例如我踩單車有單車鞋
行山都要對行山鞋啦
到你去抗爭又用番同一對運動鞋?

過度運用同一對鞋咪一樣會有過度消耗問題,循環咪一樣快左

都未計過度使用會有社交問題,你上司見你日日都係嗰啲衫,你去溝女外型次次一樣,你估個個 Steve Job 咩...相對就係損失左機會成本

所以我唔認為一定要過度壓縮,個問題始終係唔夠空間
只係逼於無奈既事
我想幫屋企處理d野時候話唔洗我整﹐佢自己黎執到最後都係無執﹐跟住同我玩敵不動我不動﹐當我想落手時候又話佢執﹐無限loop
一講搬出去就會話唔識飲水思源﹐有毛有翼識飛唔撚理屋企﹐完全溝通唔到
我硬係收納同斷捨離嚴格上唔係同一樣嘢
篇訪問最搶眼唔係斷捨離,係斷捨離可以點樣用嚟賺錢
諗起收納個近藤紅咗就賣埋啲阻地方嘅垃圾

唔係我多雜物,係我住嘅地方細
唔係我唔捨得丟,係我有個喺我丟雜物嗰陣會講「你唔用畀我用」、執二手垃圾執上癮嘅屋企人
岩聽
每人既快樂既泉源根本唔同
我虛你老母咩
咁既pat都好J..
家居清潔師
說出重點
跟本收納就係要自己睇住屋企勁亂到勁整齊先有滿足感,係既話鐘點工人都可以做乜春收納師啦,on9
佢個D係扔垃圾師吧
跑步都要學啦屌你老母
認真點賺十萬?

上門幫人執屋掉衫?

一個鐘收幾公俾你掉野?
掉到得4對鞋

姐係幫錢人幫我掉鳩晒d鞋佢?
之前睇過有條女叫阿橙
乜柒都幫人丟
這種職業無乜人性
唔知人地背後的故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞