全屋丟剩十件衫! 女收納師靠「斷捨離」 月入逾十萬

513 回覆
262 Like 228 Dislike
條女個妝好重
落左唔算靚
痴撚線
How to ting
套野個導演係泰國都算出名
女主亦有片係香港上過
但呢套暫時冇戲院睇中
所以要睇請飛去泰國睇

Trailer:
https://youtu.be/Qu5aQeh7VT0

台妹影評:
https://medium.com/saneology/%E6%B3%B0%E5%9C%8B%E9%9B%BB%E5%BD%B1-how-to-ting-%E0%B8%AE%E0%B8%B2%E0%B8%A7%E0%B8%97%E0%B8%B9%E0%B8%97%E0%B8%B4%E0%B9%89%E0%B8%87-%E8%88%8A%E6%84%9B%E6%96%B7%E6%8D%A8%E9%9B%A2-%E8%A7%80%E5%BD%B1%E5%BF%83%E5%BE%97-5862c9515ae6

重點:
電影探討的不只是丟東西這件事,而是物品與人之間的連結,在 Jean 的理論中,把東西丟進黑色垃圾袋,就如同把東西丟進黑洞之中,你不會記得裡面丟的是什麼,甚至連對物品的記憶、情感都可以一併處理掉。直到朋友 Pink 提醒她說,東西可以這樣丟,但是人與關係是不行的,因此 Jean 才開始還物品之旅,把過往曾經借的東西,或是朋友代購的東西,一一還給朋友,讓關係延續,抑或是讓破裂的關係也有一個終點。

but人哋賺到錢又吹佢唔脹㗎喎
乜撚嘢收納師呀

賣衣櫃可以賺錢
但先決條件係做雞先會有人送衫送手袋架嗎

俾錢叫人叫自己掉垃圾?唔岀奇。等於啲減肥西,唔買PT都唔會去健身房一次,話俾咗錢先有動力去減。(唔好講咩技巧嗰啲,嗰啲肥西係咁著重就唔會完全唔去只係上堂先去)
關乜事 西方國家大把on9嘢 Anti-Vaccine呀 Flat Earth Society呀 on9呢d嘢無分產地
既然鼓吹斷捨離,點解仲咁搏命開公司去揾咁多錢呢?橫掂都唔使買嘢啦,係咪有啲矛盾呢?
av 情節

擒上擒落 係後面望住
無關係喎
兩篤thx
有特別服務
賺錢番黎都係求開心
買完野收藏嗰種快樂
你啲閪女人就乜都丟鳩晒
仲改埋晒啲懶pro嘅名
咩興趣都冇晒 俾你賺再多嘅錢又點
一世人嘅價值就在於佢做過嘅野
而啲紀念品就係最好嘅證明
你叫人丟鳩晒 不如自己跳入埋焚化爐
仲慳位

marie kondo 唔係主張乜都掉
如果果件野係 spark joy 其實係主張你 keep
但呢個似掉得幾多得幾多
似 minimalist
咁都靚?嘩你地要求低到。。。
叫自己收納師 笑撚死
其實斷捨離同極簡主義唔係只係掉野
都唔知係個收納師只著重掉野定係報導有偏頗
痴撚線 扔野都要出錢搵人扔。。
根本就屈鳩你抌嘢等佢有嘢做
人地鍾意沉溺咪沉溺囉
使乜要迫人
抄日本妹?
我覺得有啲衫唔再著真係可以唔要
但段片屋主講到明去台灣著都俾人執走件衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞