[時時精綵天天精彩] 二月十六日沙田十場賽日討論區

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
最愛騎師:潘頓、莫雷拉
章魚 駱穎豪
有無咁撚堅 一年幾多個賽日

2017女皇銀禧紀念盃: 喜蓮獎星 貝湯美
呢場好似係馬主死左之後就贏
未亡人
美丹條泥根本係賭邊隻放頭
吳婉芳
食為主
呢隻上次若果唔塞....早就破輝煌芯金身了!

韋達三戰全勝的「輝煌芯」,上次其實贏得都幾忟水,一度落後再回氣上,先險勝「聰明導彈」短馬頭位,呢隻1.5倍W真係吃盡驚風散。再倒多次帶,更加印證「輝煌芯」呢W係執到,因為該場內欄姚本輝匹「彭浪順風」若果唔係塞車,「輝煌芯」應該輸咗了!「彭浪順風」當日在梁家俊手上發揮真係幾差吓,入直路唔拉出外面衝,反而想攝內欄上但冇位呀,咁樣一路行住三波窒吓停吓,都竟然冇畀出盡九牛二虎之力嘅頭馬「輝煌芯」同季軍「嘉應傳奇」拉開距離,只係輸個半馬位得第5,若然望空全力衝,要反先呢一個半馬位濕濕碎喇!你算執到喇家俊,今次「彭浪順風」再一次交畀你騎,輝哥依家爭緊冠,醒醒定定唔好幫倒忙呀~
彭浪順風

鼓國年

龍舟掛彭
葉廐近排戰意滿瀉 呢四隻超級大機會!

繼前次賽事贏「影疾」後,航哥剛剛又有減夠分的「燈胆精英」爆冷贏出,呢隻馬上次留後塞車,呢鋪唔等即刻放頭郁手,家陣贏咗都要畀競賽小組抽秤跑法,但從中亦見到葉廐戰意有幾盛,若果係平時,梗係回一場先郁,冇咁多手尾呀!

呢期周日賽事,航哥又有好多筍嘢出場,當中四匹處女馬,更加係準備就緒差一吓按掣咋!第一場「富祿」近兩仗分別得第3及第2,愈來愈近要W架喇!第二場「天地僑福」上場谷草排11檔回一回跑第5,今次過來田草千二排2檔,你話呢隻質新馬贏唔贏得呢?第四場匹「紅旺」,好多次成熱門輸了,上來千四更啱佢,巴度續騎要好小心。仲有第九場匹「獎金大王」,減分多嘅自購馬,剛剛跑第三只輸畀「傳盛」少少,急於進攻嘅航哥,唔會再留手,呢次一於接住再搏!

葉廐近排戰意滿瀉 呢四隻超級大機會!

繼前次賽事贏「影疾」後,航哥剛剛又有減夠分的「燈胆精英」爆冷贏出,呢隻馬上次留後塞車,呢鋪唔等即刻放頭郁手,家陣贏咗都要畀競賽小組抽秤跑法,但從中亦見到葉廐戰意有幾盛,若果係平時,梗係回一場先郁,冇咁多手尾呀!

呢期周日賽事,航哥又有好多筍嘢出場,當中四匹處女馬,更加係準備就緒差一吓按掣咋!第一場「富祿」近兩仗分別得第3及第2,愈來愈近要W架喇!第二場「天地僑福」上場谷草排11檔回一回跑第5,今次過來田草千二排2檔,你話呢隻質新馬贏唔贏得呢?第四場匹「紅旺」,好多次成熱門輸了,上來千四更啱佢,巴度續騎要好小心。仲有第九場匹「獎金大王」,減分多嘅自購馬,剛剛跑第三只輸畀「傳盛」少少,急於進攻嘅航哥,唔會再留手,呢次一於接住再搏!

呢隻唔係用來贏架
「勝出光采」配莫雷拉征杜拜

去年兩度夥拍日本馬「勝出光采」征港已贏出女皇盃和香港盃的騎師松岡正海,上周六在東京競馬場墮馬受傷,送院後驗出左大腿骨骨折,要休養六個月才可復出。因此,「勝出光采」於下月二十八日出戰杜拜草地大賽時,將改由莫雷拉主轡,屆時有機會與兩屆香港馬王「美麗傳承」對壘。此外,莫雷拉亦答允策騎應屆香港瓶盟主「耀滿瓶」出戰杜拜司馬經典賽。至於苗廄「烽煙四喜」如獲邀參戰高多芬一哩賽,苗禮德亦會交由莫雷拉壓陣。
「美麗傳承」重現「精綵」

周日沙田賽事,潘頓在兩場一級賽事中手握重兵,現任馬王「美麗傳承」和最佳長途馬「時時精綵」將由他操刀,分別出戰女皇銀禧紀念盃和香港金盃。潘頓昨晨收操後表示,兩駒今仗都有備而臨,冀望臨場可跑出水準,如能雙雙贏馬捧盃就最好不過。

兩屆馬王「美麗傳承」於今季首仗贏出慶典盃後,接連四戰都未能再捷,惟上場在董事盃僅負於「夏威夷」頸位,令人感到這匹七歲馬逐漸回勇。「美麗傳承」周日如能成功衞冕女皇銀禧紀念盃,將成為歷來首駒三勝這大賽,潘頓賽前分析機會︰「倘若『美麗傳承』全面復勇,上仗當然能擊敗『夏威夷』。不過該役牠表現的確比早前良好,賽後亦有足夠時間去回復體力,為今仗做好準備。周日牠排在三檔起步,將有利其發揮主動跑法,希望牠屆時能贏回一場頭馬。而牠會否於下月遠征杜拜,亦將會取決於今仗表現。」

「時時精綵」於年初三在百周年紀念銀瓶負頂磅輕鬆贏馬,周日出戰香港金盃作衛冕戰而平磅迎敵,潘頓說︰「『時時精綵』的部署一直循序漸進,今仗平磅上陣,形勢較上場當然更好,而且跑二千米亦比較上場的千八米擅長,只要臨場發揮到應有水準,當大有機會順利衞冕。而牠跟『美麗傳承』一樣,如今仗演出良好,下月便將會到杜拜參賽。」

其他座騎中,潘頓指「蒙古王」上場走勢良好,可惜被受讓十磅的『劍追風』偷襲成功而屆居第二,馬兒今仗續跑三班千四而對手實力不比上仗強,當有機會補中頭馬。
全哥特別錫「數糊勇士」

羅廄周日出馬九匹,大多參戰馬在昨朝試跑,羅氏父子一貫肉緊,每批馬出跳都跟出跟入。而眾駒中就以「數糊勇士」最吸引,交出好走勢不在話下,課後全哥更摸馬頭以作鼓勵,再看此駒最近加鼻箍試閘出色,睇高一線屬理所當然。
「志在四方」步大力雄

「常感恩」助手踱一圈,充滿了氣勢,全程岳高頭走,外觀又靚,且大馬並不重身,季內狀態長期勇銳。

「龍鼓飛揚」助手踱兩圈,步挺爽勁精神爽利,馬身壯得不得了,神態自若,不斷進步中之馬,狀態吸引。

「志在四方」助手踱一圈,神情專注目光如炬,步大力雄火氣充足,毛色好靚馬身壯健,傷瘉勇態復現。

極速王馬身壯碩

「極速王」助手踱兩圈,耷頭毛病改不了,然而勁力未減半分,毛色有光澤,馬身壯碩,狀態長期呈勇。

「發財福星」副練踱一圈,按實順走,身色俱吸引,運步輕巧力度亦夠,毛色立立靚,近況極佳。

「紅旺」助手踱兩圈,無時無刻想搶住走,心火旺盛但無汗濕,馬身靚神態軒昂,狀態一直見好。
買過三次
唔緊張就假 喼神又多一部提款機
14/2/2020

喼神在烽火台二樓緊張督操。

高伯新(喼神)馬房件質新馬「福逸」,上仗在四班初次上陣一出即勝,仲要係贏到甩晒轆大勝三個馬位,時間造1分零九秒三,準三班馬嘅時間,試問今勻孭輕磅在三班對壘又使乜驚?

練者當然充滿信心,不過對於賽前備課一樣好嚴謹,今晨六時一刻,安排此駒由助手快跳兩段,馬兒成熟狀態勇進,火氣急升,畀起上一鋪更加成長,喼神在烽火台二樓舉鏡督操睇足全程,眼都唔眨一吓,看來極之滿意。接著再折返機坪接馬,一條龍服務做足,搏殺動態表露無遺,周日一戰應該實食無黐牙。
【點點騎練】適者生存 馬圈對弱者歷來都不公平
14/2/2020

潘頓剛周三做完騎師王,手風正順,周日出足十場,又可連場數胡。

李寶利離港轉往美國發展後,在其社交網頁及接受傳媒訪問時,都大數香港馬圈,訴說很多由其教好的賽駒,陣上跑得接近後,旋即被換上其他騎師出賽。其實此現象歷來都是如此,以往作出此類控訴的,多是華籍騎師,現時不少外籍騎師都有此感覺,可見本地賽事競爭愈來愈激烈。因馬匹評分太接近,很多時陣上勝負是取決於騎師臨場的發揮,為了贏馬,練馬師只好選用最好的騎師,否則輸多一兩次,馬主就會拉馬轉倉。

以往有些騎師在港成績雖不出眾,但亦可穩佔中上游位置,例如霍達、冼文樂等,但都好似李寶利一樣,過不了心理關口,選擇離開,可是都如後者一樣,外闖發展依然未見突破。

今期參戰馬中,很多皆戰敗後,換人再拚的,第二場「嘉應精彩」及第四場「高大威猛」就是最佳例子,上仗力拚入位的彭定國及黎海榮此場均無坐騎,好明顯是被嫌發揮上有瑕疵,今場分別由田泰安及潘頓代韁。兩駒都是出賽不多,潛藏未盡露的四歲馬,今仗排檔雖遠不及上回,仍值得追多一次。

「嘉應精彩」上場排一檔,直路受阻,只取得一席沒有威脅的第三,後上馬今次九檔影響不大。至於「高大威猛」評分應仍大把在手,蹄下敗將「爆騷」已補中,上回先牠過終點的「電路三號」亦已打疊贏,抽十四檔也不需憂慮。
彭定國
鼓國年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞