[時時精綵天天精彩] 二月十六日沙田十場賽日討論區

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
派左幾個比隔離屋又好似真係中翻身Q
贏獎金炒人賺兩份
最好美麗系長輸長有,跑親第六
對官仔骨骨既講馬佬你有冇興趣?
屌啲劍系轉來轉去想點

btw,小巨人巴打
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/%E5%B7%A6%E4%B8%81%E5%B1%B1/daily/article/20200213/20861196/

閉門作賽馬迷罵官 - 左丁山

二月八日沙田馬場賽馬場面(作者提供圖片)

呢個星期好勞氣,與廣大馬迷一同失落,因為唔可以入場跑馬,焗住要在屋企用馬會投注App,同樣係投注啫,有乜唔同?咪就係氣氛囉,入場可以在沙圈睇清楚馬匹動態,雙邊投注則可以有大電視睇到馬匹行圈,下注把握係多啲嘅。惡佬明上個星期六被迫在家落注,先至發覺電話戶口唔夠錢,而所有投注站閂晒門,點搞好?如熱窩上螞蟻,想講粗口鬧馬會堅離地之際,由佢教曉賭馬嘅乖仔唔知在邊處搵到資料,話7-11繳費靈可以轉錢入戶口,於是惡佬明衝落街入錢落投注戶口,跟住就收到大批老友來電話:「喂,入唔到錢喎,有冇辦法?」可見不少馬迷(包括左丁山)都唔知有呢個方法。

惡佬明兩仔爺今季馬運亨通,經常贏錢,惡佬明公子更加刨馬有道,常中冷門,令左丁山冇法子唔服,前星期越洋轉播南非賽馬,佢兩仔爺居然中咗一條派彩兩萬嘅三重彩。問星期六在屋企落注又如何呢?佢係堅持「沙圈睇馬」一族,要睇勻每隻馬行圈神態先至肯下注,但在家看有線18台,馬匹行圈畫面細,睇唔清楚,轉去睇無線J2(82台),畫面夠大,不過唔知點解,串流不順,畫面窒吓窒吓,睇唔清楚,惡佬明卒之輸到唞大氣,打電話嚟:「喂,你有冇辦法向馬會反映,咁樣賽馬好唔掂呀?」

反映乜鬼吖,你估馬會唔知咩,內地傳言話雙黃連(成藥,與黃連不同)可防武漢肺炎,雙黃連賣到斷市,香港馬會對閉門賽馬就真係啞仔吃黃連,有苦自己知。上星期六賽馬,左丁山在場內有朋友馬出賽,於沙圈聽到消息,馬會應政府「要求」,閉門賽馬進一步收緊,短期內連遴選會員都不能進場,只得出賽馬匹馬主及配偶入場,有啲朋友知道後,面都黑晒,一位鄉親索性勞氣到話現時香港由「狗官治港」!又關政府事?大家都明白,閉門作賽對賽馬事業好不利:(一)無氣氛,(二)人少易造假,(三)投注額下滑,上星期六投注額已比前一個周末少10%以上,(四)最弊係鼓勵外圍馬復甦,本來經馬會大力宣傳後,外圍馬已縮窄活動空間,但依家冇電話投注,冇投注站,冇入場,如此環境對外圍莊家非常有利,仲唔乘機死灰復燃咩。或曰,武肺當前索性連賽馬都收檔啦,咁又違反鄧小平遺願「馬照跑」噃,2003年沙士死人甚多,香港都冇停止賽馬,冇閉門賽馬,點解董伯伯得,而林鄭就如此無能?林鄭政府其實係對馬會施壓,馬會揸頸就命,唯有盡量壓縮入場人數,極度不願意叫停賽事。普羅馬迷,尤其是低下基層,多是老馬迷、公眾席擁躉,投注站常客,現在呢班人最憎林鄭令佢地賭馬不便,在街頭街尾放聲大罵林鄭防疫無方,連累賽馬!

左丁山
電郵 :mcwriter@appledaily.com
唉,佢好憎講馬佬既我睇得出架...
攝內欄忠心美麗騎落去反應相當好啊
廣陵王冇喇
唉啊⋯⋯點解會咁既
又係3大馬女
成全寶 杏目 變魔術
大家覺得隻廣陵王下次繼續何妖定換雷閪田雞
田雞
星期四3點後對賭仔黎講真係好悶
排位報名表睇完,夜晚又得番d閪波
最快都要聽日先有澳職
田雞係咪成日幫十三含
成堆靚馬比佢騎
十三食得咁偏
可能貪田雞老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞