畫畫jj(2) 畫畫吹水交流區

1001 回覆
25 Like 3 Dislike

我都係抄古畫
係啊,淨係描線條,算係工筆畫

好適合水墨嗰啲風格呀

上色中,淨係咁都兩粒鐘

加油 幫呢到加添新風味

不如順手介紹下畫內容吧

不動明王名稱中的「不動」,是指慈悲心不變,無物可以改變撼動,「明」則乃智慧的光芒,「王」是對能操控世間萬物、現象的人的尊稱。不動明王其誓願為「見我身者發菩提心,聞我名者斷惡修善,聽我法者得大智能,知我心者即身成佛。」

不動明王被視為毗盧遮那佛(大日如來)的忿怒化身,打敗過大自在天。相傳大自在天認為自己是三千世界之主,故心存傲慢,不肯皈依佛祖,所以佛祖化身不動明王,前去降伏其心,不動明王用其足踏大自在天的首級,使其歸順,在諸明王之中不動明王也是最高尊者。

矜羯羅童子,梵名 Kivkara。又作矜羯落童子、緊羯羅童子、金迦羅童子。隨順、卑下、僕婢、恭敬者之意。與制咤迦童子同為不動明王之侍者,侍其左側。

制咤迦童子,亦如童子,色如紅蓮,頭結五髻(一結頂上之中。一結額上。二結頭左右。一結頂後。表五方五智)。左手囀日噦。右手執金剛棒。嗔心惡性之者故,不着袈裟。以天衣纏其頸肩,待其右側。

好適合水墨嗰啲風格呀

上色中,淨係咁都兩粒鐘

加油 幫呢到加添新風味

不如順手介紹下畫內容吧

不動明王名稱中的「不動」,是指慈悲心不變,無物可以改變撼動,「明」則乃智慧的光芒,「王」是對能操控世間萬物、現象的人的尊稱。不動明王其誓願為「見我身者發菩提心,聞我名者斷惡修善,聽我法者得大智能,知我心者即身成佛。」

不動明王被視為毗盧遮那佛(大日如來)的忿怒化身,打敗過大自在天。相傳大自在天認為自己是三千世界之主,故心存傲慢,不肯皈依佛祖,所以佛祖化身不動明王,前去降伏其心,不動明王用其足踏大自在天的首級,使其歸順,在諸明王之中不動明王也是最高尊者。

矜羯羅童子,梵名 Kivkara。又作矜羯落童子、緊羯羅童子、金迦羅童子。隨順、卑下、僕婢、恭敬者之意。與制咤迦童子同為不動明王之侍者,侍其左側。

制咤迦童子,亦如童子,色如紅蓮,頭結五髻(一結頂上之中。一結額上。二結頭左右。一結頂後。表五方五智)。左手囀日噦。右手執金剛棒。嗔心惡性之者故,不着袈裟。以天衣纏其頸肩,待其右側。

長知識了

謝分享

鳩佬鳩畫鳩留名(笑)

舊作留名

鳩佬鳩畫鳩留名(笑)

舊作留名

係擅長素描啲朋友

重有其他
自從中學後都好少畫畫
而家冇拎起過支筆了

鳩佬鳩畫鳩留名(笑)

重有其他
自從中學後都好少畫畫
而家冇拎起過支筆了

支持拎番支筆
有冇咩書/網係教畫人體素描/寫生個類?

書大把 行去畫局有 新手建議臨暮先
畫到好冇隱

點解呀?

畫唔到自己要求 點畫都咁樣衰

繼續努力 無人一開始就會畫得好,試下唔同風格,搵出自己獨有嘅手感,向你想要嘅要求進發 上黎大家交流下都可以

個頭搞左勁耐
啲上色好柒
好想整低配分啲飽和度 但唔係好識用冷色系
畫到好冇隱

點解呀?

畫唔到自己要求 點畫都咁樣衰

繼續努力 無人一開始就會畫得好,試下唔同風格,搵出自己獨有嘅手感,向你想要嘅要求進發 上黎大家交流下都可以

個頭搞左勁耐
啲上色好柒
好想整低配啲飽和度 但唔係好識用冷色系

書大把 行去畫局有 新手建議臨暮先

書大把 行去書局就有 新手建議臨暮先

唔知貼唔貼到

唔知貼唔貼到

貼到 又有新啲絲打

岩岩po得唔好 留個名交流

重有其他
自從中學後都好少畫畫
而家冇拎起過支筆了

支持拎番支筆

而家我諗會冇咩心機畫
好難的起心肝幾粒鐘畫畫

愈來愈多人

重有其他
自從中學後都好少畫畫
而家冇拎起過支筆了

支持拎番支筆

而家我諗會冇咩心機畫
好難的起心肝幾粒鐘畫畫

可以試下速寫

重有其他
自從中學後都好少畫畫
而家冇拎起過支筆了

支持拎番支筆

而家我諗會冇咩心機畫
好難的起心肝幾粒鐘畫畫

可以試下速寫

又唔洗次次畫幾個鐘 得閒畫少少當練習咪得
留名

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞