畫畫jj(2) 畫畫吹水交流區

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
我9畫左好耐,畫完只係覺得好似有問題,但唔知錯咩,有無既打可以抖正下

個人意見
條腰好像平左冇左立體
隻右手可能畫上番啲

可以試下上陰影畫返個立體效果出黎

條腰好像平左冇左立體,呢個問題我睇下可唔可以攪攪佢
隻右手睇睇下又真係好似低左好多
可以試下上陰影畫返個立體效果出黎,你意思係指條腰?

BTW,唔該哂巴打意見

我覺得係上半身個比例有少少問題
試下條頸短番少少?

如果係想平視嘅,用咁睇會唔會易睇啲?

呢張好熟面口
响fb同ig見過有張水彩嘅作畫過程
好似(如果唔係唔好打我
但你啲顏色都用得好靚呀

係呀 我係跟果張畫
不過我用木顏色上色

木顏色
唔講以為用水彩

睇得出係木顏色嚟嘅
油得好靚哇
好記得原圖嗰條片係落好多水嘅水彩一層層顏色咁化開

成日見到呢啲片
搞到好想玩下

其實巴打係咪post過係隔離登?我對幅畫好有印象。

btw, 真係好靚嘅色彩

冇呀 第一次po出黎

咁應該係有人post過水彩嗰張。

btw巴打點用木顏色上到咁鮮色同漸變靚?
係咪無疊過色架?
我9畫左好耐,畫完只係覺得好似有問題,但唔知錯咩,有無既打可以抖正下

個人意見
條腰好像平左冇左立體
隻右手可能畫上番啲

BTW,唔該哂巴打意見

試下條頸短番少少?

貼埋呢邊
收工搭車時畫點知畫唔晒

Darksoul 3
冇幾耐先爆完DLC

仲未得閒打

啱啱畫完

啱啱畫完

靚哦

貼埋呢邊
收工搭車時畫點知畫唔晒

下次揀搭狗鐵就夠時間

啱啱畫完

頭髮

貼埋呢邊
收工搭車時畫點知畫唔晒

下次揀搭狗鐵就夠時間

咁要一路行一路畫喎

個人意見
條腰好像平左冇左立體
隻右手可能畫上番啲

BTW,唔該哂巴打意見

試下條頸短番少少?

我覺得仰視既角度視覺會好睇啲

個人意見
條腰好像平左冇左立體
隻右手可能畫上番啲

BTW,唔該哂巴打意見

試下條頸短番少少?

咁?
最近不停畫衰咗啲圖
決定要去修行一段時間先正正經經咁畫嘢

個人意見
條腰好像平左冇左立體
隻右手可能畫上番啲

BTW,唔該哂巴打意見

試下條頸短番少少?

咁?

再底d

BTW,唔該哂巴打意見

試下條頸短番少少?

咁?

再底d

D陰影幾到位

呢張好熟面口
响fb同ig見過有張水彩嘅作畫過程
好似(如果唔係唔好打我
但你啲顏色都用得好靚呀

係呀 我係跟果張畫
不過我用木顏色上色

木顏色
唔講以為用水彩

睇得出係木顏色嚟嘅
油得好靚哇

成日見到呢啲片
搞到好想玩下

冇呀 第一次po出黎

係咪無疊過色架?

緊喺有疊色
每個位最少都有四隻色喺到
用左淺色筆做底色 跟住加深佢
再用深色筆畫暗位
再用番淺色筆大力同深色做漸變
最後用白色做面層 令到啲色上得實啲
冇留any白位

最近不停畫衰咗啲圖

In修行 We trust

木顏色
唔講以為用水彩

睇得出係木顏色嚟嘅
油得好靚哇

成日見到呢啲片
搞到好想玩下

冇呀 第一次po出黎

係咪無疊過色架?

緊喺有疊色
每個位最少都有四隻色喺到
用左淺色筆做底色 跟住加深佢
再用深色筆畫暗位
再用番淺色筆大力同深色做漸變
最後用白色做面層 令到啲色上得實啲
冇留any白位

咁點解我記得我疊親都係屎色
最近不停畫衰咗啲圖

點修行?
最近不停畫衰咗啲圖

點修行?

點解個個都咁問點修行
其實無咩特別
拎張紙出嚟練多幾張、試多幾次
好似啲鉛筆草稿咁畫吓
試到啱先再畫大張/會上色嘅圖咁囉
最近不停畫衰咗啲圖

點修行?

點解個個都咁問點修行
其實無咩特別
拎張紙出嚟練多幾張、試多幾次
好似啲鉛筆草稿咁畫吓
試到啱先再畫大張/會上色嘅圖咁囉

岩,真係冇咩特別
我都係幾個月先畫一張
最緊要係肯放時間去畫好一張畫
要放心機固然重要
btw我唔會臨摹
大概係早已經過咗嗰個階段
但係好多時都覺得自己畫嘅嘢會有錯/無咁順眼嘅地方
例如畫畫吓隻眼衰衰地,就算上色已經完咗咗一大半
我都係會重新畫過一張
我希望遲啲可以stable到真係隨手鳩畫都可以靚靚仔仔或無乜自己特別不滿嘅嘢&完成度高啲咁,就係咁~
可能會好耐好耐之後先上返嚟呢個post

嗚哇其實好想開一個畫畫group,但又怕會好冷清XD
雖然活動台間中都見到有,但好多時都唔收人/停咗收人
如果遲啲可以揾到志同道合嘅巴絲一齊搞啲project或者夾攤賣嘢就好了
要放心機固然重要
btw我唔會臨摹
我都係會重新畫過一張
我希望遲啲可以stable到真係隨手鳩畫都可以靚靚仔仔或無乜自己特別不滿嘅嘢&完成度高啲咁,就係咁~

如果遲啲可以揾到志同道合嘅巴絲一齊搞啲project或者夾攤賣嘢就好了[bouncy]

要放心機固然重要
btw我唔會臨摹
我都係會重新畫過一張

如果遲啲可以揾到志同道合嘅巴絲一齊搞啲project或者夾攤賣嘢就好了

開Group既話而到會無人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞