實現每月賺5%,四月份post

934 回覆
45 Like 1 Dislike
今個月既投資組合,recap 一次

981 2689 3993/1208
資金分佈大約:32% 36% 30% 投資比例有小變

相信好多巴打有睇,甚至有貨,詳細唔多講,
業務穏定,大行睇好,10蚊水平有支持。我相信橫移既階段都準備結束,上反11.5應該不太難

紙業股,係財務上,盈利大增數倍加上債務比例下跌,利息成本下跌,雖然同業小型企業加始減價,但由於本身產品已經有較大價格競爭力,所以短期冇需參與減價。絕大部分大行睇十蚊樓上到14蚊,反映上升空間足夠。短期睇反上year high 10.4

3993/1208
呢類資源股都受大行睇好,原理同基建股一樣,受惠於基建增加,都會造好資源股。但價會受貴金屬價格影響,有比較大既不可預測風險,所以見意減低投資比例,兩個都睇反3.5左右水平

981同2698
如果三月份有入都應該有蝕錢,不過我自己睇呢兩隻基本面冇變,要平手離場都唔難,目標價同上不變

四月份我自己睇法,前兩星期應該中性偏好,後兩星期開始轉差。
五窮六絕七翻身,我相信今年會較明顯,大市現時到頂,暫冇上升理由,加上特朗普牛市現象減退,大市好大機會有一個明顯調整。

四月份我分開投資同減低投資金額會係我分散風險既方法

另外兩隻股票值得留意
3311同688

兩個都係值得投資股票

3311如回落到12.x水平我會考慮買入
688如回落到19.x至20.x水平會考慮買入

我今次優先考慮688

不過點解睇到3311同688
都係基本面因素好?
多謝樓主無私分享
小弟3311執左幾K
現持有981
我想開個tg group
目的係做較深入投資討論,簡出值得投資股票

現想邀請千金買憐百年孤獨兩位巴打

唔知得唔得呢
lm

唔知得唔得呢

支持

唔知得唔得呢

支持樓主
支持tg group ahhh
Lm
留名
lm
lm
留名
lm
lm
Lm
支持tg group
開谷開谷
支持支持

唔知得唔得呢

承蒙樓主厚愛,雖然未玩過tg

但都想試一試,依家上班途中

先留名,夜晚返屋企先開ac
支持支持
四月頭我都準備減持d投資組合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞