作為一個護士,有啲迷惘

580 回覆
2175 Like 55 Dislike
冇有效措施
冇應對方案
仲衰過沙士
你覺得值得拎條命較飛?
推推推
邊個無咗邊個唔得

政府班撚樣點會唔跪
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車
真係返工果啲咪唔做routine囉
片換一轉 督手指揾mo減
OBS預QID啦
家屬答問大會 一概唔理
mute晒啲call bell

屌你啦 1:14都夠晒捱義氣 唔反枱真係變本加厲
加油點都支持黃醫護
多謝你既付出,但係你咁樣只會無限loop,解決唔到問題,點解唔可以有決心d,只要自己相信係岩既就全力去做,只要大家都相信係岩,自己會越來越多人加入罷工,你依嫁咁左搖右擺根本無助於事
所以係 要罷一齊罷 你一個人罷罷得幾耐
個問題係想罷都唔敢罷 下更好齊心咁罷左 咁今更果班係唔係要掉低所有病人直接走人放工好?
咁又點樣放得低所有香港人?今次咁都唔罷,fore唔foresee到將來只會更差,會死更多人?求下醫護們認真諗下
你諗下
如果你肯罷
唔罷既人見到有人罷
佢估佢第二日仲會唔會咁撚蠢用自己條命去博
你認同罷工
請你罷
就咁罷,關乎性命,生死關頭,人既自然求生反應
唔敢罷嘅死咗佢啦,反正遲早死
啱呀
正苦唔肯截源頭醫護做幾多都冇用啦
冇藥醫嘅病點樣喺唔截源嘅情況下醫人快過啲人感染…
依家唔罷工迫正苦落閘之後只會愈嚟愈多人中招
包括樓主想保護嘅手足
見到大陸人逼佢企係到抽血,仲要有咁大力得咁大力。
利伸:平時唔怕痛但個次痛都腳軟
認真,你有使命感都搞清楚對象
你係咪願意用條命去救d會吐口水落你到既大陸人

個個都好似你咁諗咪無人會罷,
你地呢處境呢世都唔會有改變,
人善人欺,希望你早日醒喇,
香港人唔會怪你,起碼我唔會怪你。
一定要罷工呀
true, 樓主要拉闊啲畫面嚟睇
樓主
現實已經證明左「權」係政府到
佢有心唔理你既 無論你點 佢一樣可以我行我素
甚至講大話 直接唔理你
呢7個月 你有眼見
你 仲有咩方法 可以令政府聽你哋講嘢?

你哋係最前線
難聽啲講 你哋唔做 你死你事先

罷工係救自己
如果你真係咁偉大 就唔洗出post啦
可能 最後大家都會中武漢肺炎
但就一定係你地最高風險 同 最先中病

無錯 事實係大家都想真正推一個行業罷工
然後連鎖效應去比壓力政府
有私心 但 宏觀講 真係無錯
係守護緊你地條命 同埋香港人既命

而且 如果政府有心 聽到你哋咁大決心
都會退 咁可能根本唔會實施到罷工

但又可以真正幫到所有香港人

而如果政府咁都唔聽
而你又無決心 為自己 為香港安全去施壓
仲去同佢搏命 咁 你死你事

利申: 就算中左 而你地罷工 得唔到治療 無怨無悔。

🖐🏼 🇭🇰 👆🏼
罷工 一日 政府做好防疫 正視問題

先救到香港
醫護罷工一定會令政府跪低

係好多年前已經試過

五大訴求不是夢
如果被抽中嘅醫護人員可唔可以罷工?
其他唔關事嘅繼續返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞