作為一個護士,有啲迷惘

580 回覆
2175 Like 55 Dislike
你一齊SL咪得
工會要人!

醫管局員工陣線昨日呼籲政府,必須於一月二十八日前全面落實香港邊境防疫措施,否則將不排除會行動升級,包括發動工業行動!

請各醫管局員工透過以下 google form 連結 (http://bit.ly/36LfYF4),從速加入工會,壯大工會聲勢,讓工會可持有最強而有力的談判權!

請各市民分享此 post,邀請身邊的醫管局員工加入工會!

政府無能,港人自救!

如果識人under醫管叫佢join🙇🏻‍♀
上面d高層重on99連n95都唔肯派
話驚引起恐慌
前線同事個個都做到overload
再由得件事係咁落去
唔止你
所有前線同事都頂唔住
最後都係全港市民一齊死
加油啊
Agger
嘩好撚驚呀
又被道德綁架 救得眼前呢個
之後10個WARS落嚟 搞到醫護中埋 咁點算?
全部一齊罷佢老母啦
老實講,如果全部護士128罷工 冇人打針派藥輸血,每個內科/加護病房即日死幾個都唔出奇~ 如果你明知唔返工嘅話,尋日同你正常傾偈嘅人今日會死硬,你忍唔忍心? 如果會死嘅人係你家人呢?

但你估你係悲劇主角咩? 唔好轉牛角尖啦! 罷工唔係一定會死人嘅,一齊諗下點實行囉~ 物理職業言語治療師罷工可以癱瘓到醫院運作而唔需要顧慮太多。 醫生護士可能就要傾下每更幾多人罷,癱瘓到成個system但勉強夠人手吊住病人條命,etc.
同最初勇武有咩分別 和理非唔去我地唔走,最後結果係咩你知我知。 你唔走你同事唔走。 大家記攬炒。 同埋唔該同你地醫療工會反映下。 有陣時唔洗比咁多訴求同條件政府太,點解一開波就比人知哂你底牌係咩, 直接講 警暴未除 政府無能 士氣低落 拒絕犧牲。 之後直接離場。
就當你番足咁多更 又可以幫到幾多個病人?
只要政府一日無真正嘅防疫措施 病患只會不停進入香港
宜家係逼使政府做野嘅最好機會
你地收到order唔做 淨做其他病人得唔得
阻截源頭係好重要嘅一環,唔封關,做到你地死晒都唔會救得晒所有人
我都係長期病患,我都支持醫護罷工
2個星期前去大西北某醫院覆診嗰陣都仲係好多人唔戴口罩,見醫生嗰陣醫生都表示好無奈
我已經病左幾年,呢幾年每次去醫院覆診都見到越嚟越多人
等見醫生嗰陣由幾年前可以揀位坐,到依家見到有位你就好坐,座位數量冇變好易睇到人數增長
如果醫護罷工成功,得益ge唔止醫護人員,其實對病人嚟講都係好事
唔敢罷工咪等死
一車車病毒送落黎十條命都唔夠
唔熟醫院運作,但罷工癱瘓醫院真係唔一定要犧牲病人條命~ 可以認真討論下~
//罷咗,就放低啲唔敢罷嘅人去死//
hohoho就係要呢啲迫大家一齊罷
人為因素,要醫護埋單
拉闊啲個畫面
夠多人就會正視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞