作為一個護士,有啲迷惘

580 回覆
2175 Like 55 Dislike
我認同罷工
但好想知罷工係咪政府就會正視
唔係想扮咩南丁格爾救世主
但老實有幾多醫護人員真係會罷工
已經唔夠staff返工
一更起碼一個SL
罷咗,就放低啲唔敢罷嘅人去死
啲staff又攰死,病人又等死
究竟醫護界點先罷得成功
仲有病人家屬要應付
唔夠人又會比人Chur住點解咁慢
Qe med真係好撚忙
希望大家體諒下醫護人員
我地有時真係忙到飯都冇得食
最後希望大家真係帶口罩,即使落街食個飯都帶
祝大家身體健康
下醫醫病 中醫醫人 上醫醫國
罷工係為左拯救更多香港人
當罷工人數去到一個 tiping point, 唔罷個的都要罷,唔係handle唔到會攬炒
支持醫護做既任何決定!
本人聲明 絕不怪罪於醫護罷工
https://lih.kg/1838195
個你地難決擇, 而且有好多緊急照顧病人,但唯持到緊急重病患者照顧之後,其他既會唔會有空間表達下?

要話俾醫護知,無論你地決定係點,市民會支持你地

原Post

大家支唔支持醫護大罷工?

入黎幫手推十次

https://lih.kg/1837575
全力支持醫護罷工!!
agree,選擇性執業
一齊SL
你罷到啲病人開始死就自然你贏
利申:醫護就算係好似lead4dead咁用機槍冧鳩班支那賤畜都支持
我會話咁做最惡劣既情況係置諸死地而後生 唔做就只會係萬劫不復
加油

我相信好多醫護人員都係有醫德唔會見死不救,但係而家政府嘅所作所為只係令更多人中招,日後你地嘅工作環境同身邊嘅家人朋友都會好危險。

或者同同事討論下分批罷工,只提供緊急服務?
唔罷工>唔封關>醫護做死>醫護中招>社區爆發>香港一齊死
罷工>睇政府行動:封關>做極有限 唔關關>香港一齊死

識簡啦
lesser evil
無得唔醫
A&E推上黎就要收
醫生寫咩我地就比咩treatment
不過我好老實
對住啲煩膠以為住緊私家嘅病人
唔會太好態度
我支持罷工
最近日日都一堆大陸人燒到39度黎睇醫生
我唔怕救人 但我想救香港人唔係支那生番

利申 大西北龍頭急症室
唔係返左工就叫有做野架
利申qe med 10個有7個都話半咸半淡廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞