作為一個護士,有啲迷惘

580 回覆
2175 Like 55 Dislike
罷啦 你唔罷 港共一定唔封關 意味住一車車支那人不停入嚟 而家有幾多支那人中咗招趕住沖關真係唔知 一方面面對無限量嘅支那人 然後你仲要panpan咁shift法 到時你免疫力都低埋 中招就冇㗎啦如果唔去封關救到班支那人 到時支那都唔會多謝你 只係會話隻菌唔勁 一早話可控 然後再話d人吹大個疫情別有用心 即係你只係個condom
一個人唔做就個個都唔做,一個人做其他人見到就有機會仿效
唔會得你一個...
如果有group 就call sick...香港人同事自然明

香港醫護唔罷工 結果會係咁
老實講

只要有大量病人死

先有機會做到d成效

別無他選
你罷,其他人就會跟你罷
咪撚做啦natural selection
所以要入工會呀
> 罷咗,就放低啲唔敢罷嘅人去死
多一個人罷 就令唔敢罷既人更加有條件有決心去罷
收皮拉醫奴
exact7ly
再放人落黎 幾多staff都唔會夠做
本身已經唔夠人 病房又爆曬 咩suspected patient之間要隔1m 有同一種病嘅patient要盡量group係一個ward根本就係笑話 如果大家真係為醫院入面嘅patient著想 罷工係唯一選擇 唔罷工唔向政府施壓 大陸啲賤種不鄉落黎 醫院入面嘅patient受infected嘅機會就愈高...
所以你哋咪要齊心囉
罷工 起碼係一種籌碼
老實咁講如果我瀨咗嘢我都唔會怪你地
其實依家個情況同每日150個新移民好似
唔Cut源頭你點做都死
罷咗可能係辛苦多一陣就得
唔罷政府就話知你
你會變Condom
支持罷工
唔罷咪good luck
最好既時機永遠都係當下
只要有一部分人開始罷工
其他人工作量增加 令到佢哋都會想罷
當人手不足 高層就會向政府施壓
而我相信市民都會明白個責任喺政府度

現階段政府用道德綁架你哋
但其實個根源先係最大問題
第一方面呢個病無藥可醫
第二方面醫護長期人手唔夠
假設中國有幾萬病人入境 香港都負擔唔到
佢唔限制入境 等於推醫護去死
而且病人入境對市民生命都會有威脅
其實個政府需要負嘅責任更大

所以罷工除咗保障自己安全之外
亦都可以保障市民安全
無理由因為政府無能而犠牲自己同市民安全
死鳩咗 喺萬國燒鳩緊啦 不孝子仲用連登 叫你阿婆住養和咪唔使驚罷工囉傻閪
睇到好多你地嘅留言,多謝你地嘅意見,今晚返工去招下人馬先
利申 大部分都係高齡同事,要啲牙力
收工幾個鐘又準備返工喇哈哈哈哈
算啦 真心行左歪路
為左自己而要犧牲住院中既人其實好撚自私
有能力既送你呀婆去其他地方醫
嘩 真係好撚柒專業
有就唔駛屈喺連登
做左上流人士食high tea啦
不過多謝Ching你既好意
唔敢罷果啲係抵死

由第一次到今日
都係因為有啲人唔敢罷搞到搞唔成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞