作為一個護士,有啲迷惘

580 回覆
2175 Like 55 Dislike
為左自己為左你嘅同事,要罷就盡早盡快罷,一旦爆發就只會更慘
Good point ching
但好想知罷工係咪政府就會正視
<冇野話100% work,唔試就一定冇可能
咁撚巴閉
長痛不如短痛,依家醫療系統根本overload.
你唔整獲杰出來,政府彩你都有味
醫支那狗 無左條命?
如果係為左香港人 我都覺得值得我去做 但係為左班大陸狗 我一定會罷工加辭職唔做
手足心水清
為左災害而救人係天使
為左某個人明知後果自己仲去冒險係對你自己同愛你既人唔負責
你覺得對林鄭責任大定你自己責任大
唔罷
中國病人繼續落黎
係會直接加重你同你同事工作
假設本來一人做一份工作量
會變左一人做三份工工作量
而且危險度增加幾十倍

罷左
中國病人減少
令到加落你同你同事工作量唔會咁高
假設本來一人做一份工作量
罷果時會變左你同事做緊三份工作量
到禁止中國病人來講
你復工 就變左一人做1.5份工作量
而且危險度冇咁高

我明你會直接令到同事忙左
但係呢樣唔係短時間嘅戰鬥
要放長線黎睇
狗隊咁多fa 叫佢哋去得啦 冇死都係食藥睇住啲病人 要死就算係你哋都救唔返

咁點解要你哋要去送死?
有時我覺得醫療唔止係見到阿婆唔舒服,用極多時間比五星級服務佢就叫好。
因為可以重有99個阿婆嚮出面等緊。你用曬所有時間幫一個阿婆,其餘果d又點算。
香港醫療系統overload人所共知,政府唔撚做野又人所共知。
你不斷去服從上面班撚樣,佢地只會覺得冇問題,唔需要改變。
問心,公立好多practice都唔係gold standard. 你問心自己著PPE, 除PPE會唔會跟曬step? 因為都痴撚線,你下下跟足曬除左你隻手會洗到爛,你亦唔駛放工。實際情況係點大家心知肚明。
病床距離又係咪合乎標準?
其實有幾多infection係因為呢d野做唔好害左patients ?
A and E 等幾個鐘先有醫生睇,呢個情況可以持續十年以上。邊個發展左個城巿容忍到?又有幾多時因為忙亂出錯?
其實呢d係咪害緊patients ?
呢d係長遠地傷害patients.....
你唔整獲杰的政府嘆,呢班patients一樣suffer. 唔係話你罷工先會有patients suffer
要攬炒就係要咁
罷工
無得諗,呢樣可以之後做
但依家罷工原因為強行逼政府封關
憐憫既只有受害者 姐係我地
無一個奶共既係無辜的
好翻又覺得理所當然乜乜77
佢地生命的確唔值得我地尊重
香港醫護更加應該揀 究竟要唔要幫 要幫邊個
唔好覺得你地生命咁樣放上檯抽籤係使命係命運
自己生命自己千祈要珍惜
做唔掂就唔掂,死頂對邊個都冇好
關我撚事咩
首先中左isolation ward果班罷🤬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞