[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(203) 2020望下#1 先

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Q3/Q4
一登入即係mon個畫面停左
可以點搞
想問下 b450 aorus m 裝 amd 3600前係咪要更新左bios 開到

因為我裝曬所有野但入唔到bios
graphic card同ram應該冇問題
俾機想入面啲圖黎睇下
同埋版個盒有無貼住Ryzen 3000 ready
唔好意思,我想問下Front panel有USB-C port,但係底板冇header比呢條線插,有冇咩方法可以用到front panel 個USB-C port?

Google完發現個轉插19pin usb 好似都唔啱我個case用
砌完部機有咩要裝
我用返原本隻HDD
點樣搬過去新嗰隻SSD

同埋除咗os呢
EaseUS Todo Backup
唔知會唔會撞driver 最好重裝windows
P82
ram 插24先開到吧
唔好意思,如果我玩pubg 較哂全部最低畫質用2070super
推唔推到1080p 240hz既mon
你不如玩minecraft 算喇
起哂格都玩得落
耐得濟無跟,而家3-4 tb咩hdd/ 1tb ssd最抵玩
是鳩但喇
好似全開都得
不過糞驚不了
電腦低能一問
本身用緊Intel core i5-2320CPU
2條4GB RAM
MSI GTX 970 DISPLAY CARD
部機用左好耐 之前會開唔到機
換過DISPLAY CARD同RAM之後又得
近排佢又會打打下機HAND機, 開機瘋狂重新開機或者無啦啦上唔到網話無有效IP 但係乜都唔做隔一陣又會上得返
覺得好似要換了
平時打開LOL同PUBG 中畫質都OK 最緊要順
6K左右想問下面個LIST夠唔夠用
另外想問如果唔買DISPLAY CARD照用返而家呢張
部機都行得到?
因為唔係換左好耐唔想買過張新
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549

1 x Gigabyte B450M GAMING Micro-ATX
價錢:$499

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x ADATA XPG SX6000 Lite 512GB PCIe Gen3x4 M.2 2280

1 x ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC Edition 6GB GDDR6
價錢:$2,060

1 x Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze

1 x Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)
價錢:$399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,165
https://www.faroll.com/customize#MTM0MiwyMTIxLDIxMzYsMjEzNiwyMjMwLDIyNTQsMjI4OCwyNjk2
Display卡基本上通用所有平台
970都唔算好舊可以用住先唔夠玩再換
想問下b360m係咪update返個bios就可以用i5 9400f
張卡太高會裝唔落,唔好咁老定
呢個LIST打唔打到中畫質PUBG?
另外想問今日黃金開唔開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞