[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(203) 2020望下#1 先

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
打直放係會熱啲
前面3x12 下面2x14
上面360
人在腦場,睇到多一個選擇,點揀好

AOC 24g2
or
Acer VG252Q
想問下法奧 打機amd $5500個list ok唔Ok?
同埋 佢係咪ssd黎?
https://www.faroll.com/customize
砌黎打LoL多
yes
最好用amd $6000個條
隻牛勁少少再多加多條8GB ram
同埋個隻adate sx6000係ssd黎
預算大約5500左右(唔包MON)

用嚟睇下NETFLIX 想睇下4K,預買21:9既4KMON 朋友話要最好係GTX1650以上

,打LOL 唔駛好高FPS

請問跟個LIST夠唔夠玩???同埋想靜少少同放機箱位係死角位駛唔駛再買多個風扇?

淨打lol 唔玩其他野?
本身諗住之後玩D4 但奶共 依家都係玩啲APP GAME 用模擬器,未有諗住玩其他電腦GAME

所以應該唔駛太高要求
想around 4k連window但唔洗display,下面呢個list ok嗎,文書睇片多,有時LoL,想部機暢順三年

作業系統
► Microsoft 微軟 Windows 10 家用版 繁體中文 64Bit (OEM) 作業系統
$950

中央處理器
► AMD Ryzen 5 3400G 4核8線程 Box (含散熱風扇)
$1,170

主機板
► MSI 微星 A320M BAZOOKA Micro-ATX 主機板
$360

RAM (記憶體)
► 2 × Team Elite DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB)
$255 ×2 = $510

SSD (固態硬碟)
► Crucial BX500 120GB 3D TLC SATA III SSD
$230

電源
► Antec VP-500P PLUS 500W 80Plus 火牛 (3年保) (優惠售完即止)
$249

機箱
► Fractal Design Focus I Mini Window
$299

總計 $3768
有冇巴打知道咁樣係邊到壞?部機用用下自己藍mon 跟住不停reboot, 但係又reboot 唔到
岩岩發現 法奧新年唔砌
家陣出黃金 會唔會砌到差唔多既list
宜家開都開唔到機, 淨係個開機制不停閃下閃下
人地會早收
如果你要人地砌埋未必可以做到今日拎機
好了 咁我都係摺埋算 thanks
我想講你分分鐘買moon 仲貴過部機
重裝windows
咁可能轉返2K MOON算.....

MOON我都係預5K左右
腦場初四先開
宜家落場趕唔切架啦間間早收
阻人收爐(屌今日先出糧 早兩日出糧我可能去左買野了)
星期一落既單,法奧有無機今日送到
GTX3000 肯出未呀 1070想直上 3080
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞