[錶撚入]擺低你哋戴緊嘅錶(40)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
但longines同TISSOT 實在太多支那人買呢 搞到個牌子都CHEAP曬
FATFAT左好多年啦 大陸佬一黎就問邊度有專門店
BTW 有次行過裕華百貨 MIDO果檔位會以為係街邊果D咩瑞士名錶
但其實我都覺得佢同DOXA係差唔多既野
其實tissot算係有歷史性嘅品牌,但俾swatch group搞下搞下柒味好重。反觀同集團嘅mido好好多,隻multifort chronometer用甲板紋簡約得黎又有少少運動戲息。隻ocean star diver 600又係誠意之作,一萬零價位陶瓷錶圈加上用矽游絲嘅cosc機芯,mido其實都算係容易被人忽略嘅好牌子
swatch group 為左迎合大陸市場其實係搞 cheap 咗好幾個 brand
當然呢個亦係我地做香港人的感受,外國就少啲呢類 concern
Longines 啲錶係會照推介,香港就明顯行唔通
ocean star diver 600 係入門級潛水錶黎講直程超曬班啦
SWATCH GROUP其實好多牌子都唔錯 本身都想入手隻黑面浪鬼 但實在太多大陸佬戴 所以都係算數
大家都係用powermatic 80機芯,但套喺mido同swatch感覺真係差好遠,尤其睇過tissot啲斯文款真係一陣陣土豪味,潛水款樣真係無眼睇。
Tissot 好興用金色 不是無得唔認 世界上係得大陸人先係主要顧客 佢側重曬大陸人到都無辦法
乜鬼嘢我哋 collection唔係個人咖咩?
所以mido算係swatch group當中最保存到到自己style嘅牌子之一,其實隻矽游絲cosc機芯tissot都有,不過款就……
一見到搵大陸明星做代言就真係明明longines嘅復刻款都好靚
留個名

lm
flieger
d款好唔同wo
Flieger/marine: stowa
Bauhaus: junghans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞