《女朋友全家變咗隻蛋》(4)

987 回覆
1285 Like 4 Dislike
1正評=1贊助,

只需要撳下正評,就會令小弟多一分喜悅,寫出更多文章感謝各位支持

鐘意可以推薦下俾朋友睇

Post(1):https://lihkg.com/thread/1814988/page/1
Post(2):https://lihkg.com/thread/1823437/page/1
Post(3):https://lihkg.com/thread/1826933/page/1
—————————————————————————————
上回提要:

宋文德與阿政闖入重生會地方不明嘅教育營,而泉叔則喺中途失去聯絡,

阿政獲取「信徒」資格後,喺教育營遇到同樣為住某種目的而嚟嘅沅彤,

到底事出何因?

——————————————————————————————
亦可以讚好/follows下小弟

my ig:maksyut20030164

my fb:https://www.facebook.com/%E5%A2%A8%E8%AA%AA-1417494148490607/

紙言:https://www.shikoto.com/authors/2208.html
喺床上休息咗陣,去到約莫七點,訓得正冧嘅我被某人輕拍膊頭。一打開眼睛,見到係沅彤,因為到咗食飯時間,而順便叫醒埋我。

失去咗馬尾嘅佢,反而特顯咗嗰種酷酷嘅冷感。

我打個呵欠,就同佢一齊行出房間。

喺長廊上其他人都開始從房間行出,估計佢哋都係通關嘅「信徒」。不過佢哋好似夜晚唔驚鬼咁,全部人自己一間房。

「請各位跟隨我嘅步伐,移步到飯堂。」母長入嚟宿舍,同各位講。

我數一數跟住母長嘅信徒,連埋我同沅彤總共有七個人,五男兩女,年齡都係二十至四十不等。

「入到去可以拎張櫈坐低先。」母長開門俾我哋:「聽朝你哋就要受課。」

受課?即係上堂......

所謂嘅飯堂其實就係間空置咗嘅小小活動室,但由於入面無冷氣機,所以有少少悶焗,加上唔知係咪無用太耐,一去拎摺櫈就塵埃四起。

我哋七個人坐喺摺櫈上,母長就用仁慈嘅笑眼橫視住大家,但臉上過度表現嘅仁慈,就會變得詭異。

「食飯...食空氣啊?」沅彤低聲咁同我講。

睇嚟佢都有講笑嘅一面。

「佢唔好再俾啲生雞蛋我食就夠......」我說。

「熱飯就快提供,我想大家學識感恩。」母長突然做出跪拜姿勢,說:「各位!將要得到溫飽之前,一齊歌頌紅神目!!」

我可以發現沅彤暗暗用口形講咗句「屌你老尾」,然後跟大家一樣做出嗰個令人腳酸嘅跪拜姿勢,當然我都唔例外......

「赤日赤日紅神目......」呢次歌頌,一唱就唱足三十分鐘。

直到外面嚟咗一批人,母長先至停止領唱。

「各位可以坐返低。」母長說。

外面嚟嘅一群人,佢哋都捧住一大煲鍋,應該就係今日嘅晚餐。其中一個男人,佢身高兩米,戴住個兔仔樣嘅紙面具,感覺有少少詭異。

「呢位係「父長」,佢係負責營內一切雜務,好受大家尊敬。」母長向我哋介紹嗰個兩米高嘅男人。

時間去到七點半咁上下,終於食得飯。所謂嘅晚餐,就係熱飯配上爛溶溶嘅奇怪芡汁,外加一塊午餐肉、一隻煎蛋,真係食之無味。

食飯期間,有一位新加入嘅信徒向母長發問:「我想問下......求導者佢哋唔需食飯?點解唔一齊過嚟食。」

「求導者每日只需要喝一水一麥、食一米一麻,就足夠維持需要。」母長用一個溫馨嘅面容,講出一啲都唔正常嘅說話。
一水一麥?

一米一麻?

咁樣宋文德應該好快會死......

難怪每個求導者睇落都甩皮甩骨,瘦骨嶙峋咁。

母長補充:「要成為「求導者」,遠比你哋想像中困難,因為佢哋係受選可以獲得重生之人。」

正當其他信徒食得起勁,白飯扒完又扒嗰陣,只係得我同沅彤食晚飯咗幾啖。身處喺令人不安嘅環境,食欲都唔會好得去邊,更何況係重生會俾嘅食物。

飯後,我哋最先返去宿舍,嗰陣經已八點左右,除咗營地有少少燈火之外,其餘地方都係暗夜嘅叢林,貿易出去就肯定會迷路。

「你好似無點食過咁。」我坐喺張床,說。

「跪到攰,無胃口。」沅彤望住地下,再望向我:「但就算有胃口,都唔會食佢哋嘢。」

「同你一樣。」我點點頭,好高興有個思想正常嘅人同房。

「我去沖涼先。」

「嗯,我一陣先沖。你女廁喺右邊嘅走廊盡頭,小心遇到啲奇怪人。」我提醒佢。

佢抿一抿嘴,就出咗去

男浴室就比較近,行出房轉個彎就到,佢就要行到走廊盡頭。

但其實有得沖涼,你都會無沖涼嘅意欲,事關宜到得冷水用,我出去沖涼入到浴格嗰陣都諗住速戰速決。
討論:香港人可唔可以全球登報 發起全球大罷工 向外國政府施壓制裁中共?https://lih.kg/1830351
支持!
圍爐請善用不推文
First
開心
Nice
lm
Lm
不推文
Lm
今晚仲有冇啊墨巴?
lm
lm
Lm
Lm
Lm
得主角同女仔一間房, 其他人就一人一間
又收左主角塊鏡
班高層應該知主角有問題啦
咁快有新po
pish
「噹」某個人嚟咗男廁,入咗我隔離嘅浴格。

不以為然嘅我,繼續用凍水洗頭。

「政?」原來浴格隔離嗰條友,係宋文德。

「宋文德?」我回應。

「搵咗你好耐,暫時有冇咩情況出現。」

「無...咩兔子人嘅線索都未有。」我說。

「我全日行出行入,已經大概摸清呢個教育營嘅地圖。」宋文德喺上高遞咗張紙俾我,說:「你喺呢到記好地圖之後,就用水沖爛佢。」

我接過宋文德手畫嘅地圖,上面粗標明咗其他地方係咩嚟,包括有禮堂、禮拜堂、貢獻品室等等。

「宋文德我有啲嘢對唔你住......」我有啲難以啟齒嘅感覺:「塊鏡,宜家喺重生會身上,佢最後一關要我交出身上最珍貴嘅物品,個求導者好似有天眼通,知道我塊鏡最貴重。」

宋文德靜咗一陣,答:「我夜啲幫你嚟返。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞