《女朋友全家變咗隻蛋》(4)

987 回覆
1285 Like 4 Dislike
Lm
lm
我問,最後一個問題。

「點解要派譚國源去另一位徒屋企拎刀,而唔直接叫有八赤刀喺手嘅信徒,直接交上嚟。」

「因為嗰位信徒無準時上交八赤刀,失去咗聯絡,我就派譚國源上佢屋企睇睇。」母長望住天上昏紅嘅月色,笑一笑:「但係就連譚國源都失去咗聯絡......」

明白,

咁我都幾肯定,阿政嘅外父,

就係原本應該要上交「八赤刀」嘅嗰位信徒。

但點解,佢最後無交到?反而變成蛋。

「求導者!我可以點樣窺探......」母長企喺山坡前,快悅咁望向月光:「樂園!?」

原本我想食枝煙,去冷靜自己即將做嘅事。

但摸摸口袋,發現無帶入嚟。

我唯有以靜,去冷靜。

喺母長轉身嘅瞬間,我伸出一隻手推佢背脊,將佢推落山坡之下。

「認清......」我冷冷咁凝望佢視線,嗰一剎時間好似靜止:「你所謂嘅「樂園」,不過係地獄。」

人喺死亡前,永遠係最清醒。

我可以幫你覺悟嘅,就只有依樣。

如果上一個守夜嘅求導者,係因為睇到唔應該睇嘅嘢。

咁只能夠怪,母長佢聽到唔應該聽嘅嘢。

.

. . .

. . . . . .

「呯──」
Lm
等緊寂之鴉2
Live 咗

再咁落去宋文德會唔會墮落
緊隨樓主步伐
果然 睇落斯斯文文嘅人都係有啲問題
宋文德
好型阿痴線
樹林下發出沉悶嘅一響。

夜裡嘅鳥兒,都飛散而去。

我抬頭望向赤紅嘅月光,慢慢行返入教育營。

隻眼唔知點解,有少許灼痛。

明明上一秒睇到嘅事物,仲係教育營內嘅建築物。

下一秒,就忽然出現另一個地方嘅環境。

我撳住太陽穴,想要止住不明嘅痛楚。

「啊哈哈哈......」一把不明嘅笑聲,出現喺我前面。

我眼睛用力一睜,總算見得返現實世界嘅景象。

眼前發出笑聲嘅,係個掩住雙目而笑嘅求導者。

佢講咗句,令我在意嘅說話。

「你都......」佢慢慢垂低雙手,雙目流出血紅嘅液體:「見過呢一個世界呢。」
勾玉 好細塊個種
覺得佢個人本身係墮落
尋真精神令佢個人無咁墮

不過咁 重生會啲人唔死都無用
非常手段
其實宋文德唔會一早就被發現咩?
個個求導者都瘦到咁 隻手一伸出嚟就知
宋文德一伸手出嚟唔礙眼咩?
未食飯 餓住睇
諗起啲生雞蛋想嘔
【阿政視覺】

最殘酷嘅事,莫過於一訓醒發現自己唔係身處喺夢境嘅人。

我起身嗰陣,沅彤已經一早醒咗,坐喺張床發呆。

「早晨...」我說。

「早...」佢望望我,說。

我行出房,去睇一睇個天,宜家應該係清晨。

但教育營內,已經有一部份信徒喺到活動緊。

我無記錯嘅話,一陣朝早應該有早課?

不過出奇地,嗰個叫母長嘅人無嚟到,亦無人做任何安排,好似放置住我哋喺間房咁。

於是乎,我又同沅彤傾起計。

「訓得好唔好?」我問。

「唔係太舒服,成晚好似俾人監視住。」
我問,最後一個問題。

「點解要派譚國源去另一位徒屋企拎刀,而唔直接叫有八赤刀喺手嘅信徒,直接交上嚟。」

「因為嗰位信徒無準時上交八赤刀,失去咗聯絡,我就派譚國源上佢屋企睇睇。」母長望住天上昏紅嘅月色,笑一笑:「但係就連譚國源都失去咗聯絡......」

明白,

咁我都幾肯定,阿政嘅外父,

就係原本應該要上交「八赤刀」嘅嗰位信徒。

但點解,佢最後無交到?反而變成蛋。

「求導者!我可以點樣窺探......」母長企喺山坡前,快悅咁望向月光:「樂園!?」

原本我想食枝煙,去冷靜自己即將做嘅事。

但摸摸口袋,發現無帶入嚟。

我唯有以靜,去冷靜。

喺母長轉身嘅瞬間,我伸出一隻手推佢背脊,將佢推落山坡之下。

「認清......」我冷冷咁凝望佢視線,嗰一剎時間好似靜止:「你所謂嘅「樂園」,不過係地獄。」

人喺死亡前,永遠係最清醒。

我可以幫你覺悟嘅,就只有依樣。

如果上一個守夜嘅求導者,係因為睇到唔應該睇嘅嘢。

咁只能夠怪,母長佢聽到唔應該聽嘅嘢。

.

. . .

. . . . . .

「呯──」
估中咗
宋文德係咪比收咗八方鏡嗰個求導者發現咗
F5 F5 F5
其實唔推母長去死都易被發現啦
斷估宋文德隻手唔係瘦到見骨掛?
八赤刀會唔會就係一開頭啊政攞嚟砍隻兔人嗰把?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞