《女朋友全家變咗隻蛋》(4)

987 回覆
1285 Like 4 Dislike
live
快啲出文
G持樓豬 btw求導者嘅造型係咪參考op個祭典
我一直睇泉叔都想像係係智叔
早課解散後,大家一聲不出坐喺原地,好似唔知自己本身就有自由活動同言論嘅權利,就算講嘢都要好似身處喺戲院咁細細聲,呢種感覺好怪。

呢段時間入面,我哋七個新加入嘅信徒亦逐個逐個咁被重生會高層帶去見主教。我開始想像緊,到底建立呢個教會嘅人,會係個點嘅人。

由於實在忍唔住活動室內侷促嘅空氣同異常沉靜氛圍,我行咗出去外面抖抖氣,咁啱就見到宋文德喺禮堂行出,佢好似成晚無訓咁,隻眼有少少赤紅。

「你冇訓過?」我行過去,但冇直接對住佢個人講嘢,免得引人懷疑。

「係。」宋文德都好識做,望向我嘅一邊:「你知唔知,你哋琴晚嘅對話,俾人偷聽到。」

「我...哋?我同沅彤?」

「嗯,母長一直喺外面偷聽你哋講嘢。」

「咁...?我哋宜家即刻走!?」宋文德講出呢件事時,我個心真係收縮咗一下。

因為琴晚走廊外面,明明一啲動靜都無。

而且我哋亦都特登收細音量去說話。

「你唔發現佢今朝唔見咗?」宋文德反問。

「母長......」我神情慢慢愕然起嚟,聽得出宋文德話中帶意:「你......」

「塊鏡仲未拎得到,個供品庫二十四小時有人看守住。」雖然我唔知宋文德做咗啲咩,但我都大概知道佢做咗咩事情。

我無追問「母長」嘅事,因為我知道真相......

係殘酷,係醜陋。

有好多事情,我哋都只想聽到結果。
「一定要入到去供品庫,因為除咗塊八方鏡之外,仲要搵下有冇......」我想講落去嗰陣,宋文德就講出咗。

「八赤刀。」

「你都知?」

「嗰母長「消失」之前,已經講哂所有偷聽你哋嘅內容我知,如果嗰把刀真係可以用嚟殺死兔子人......我哋就有入供品庫嘅必要。」宋文德頓一頓,說:「但我亦打探到情報,事情係指向你外父。」

「Chloe嘅爸爸?」

「母長話,你外父作為信徒,原本奉重生會命令,要去一個地方拎八赤刀,結果好似拎完之後,無上交到去重生會,所以先派另一個信徒譚國源上去你女朋友屋企,搵嗰把刀喺邊。」

「結果就撞正我返嚟,佢又搵唔到把刀......」我開始重思細想,難掩心中嘅激動:「即係八赤刀,可能唔喺重生會到,而係喺我女朋友屋企!?」

「嗯,但唔可以走住,呢到感覺上仲收埋咗好多事情,加上我隻眼見過第二個世界,我覺得事情唔係咁簡單。」宋文德瞧向後山被封鎖嘅路段:「而去了解嘅機會,就得呢一次。」

「唔係咁簡單係......?」我問。

「唔係拎把刀殺哂所有兔人,就解決事情。」
我知道宋文德唔單純係想消滅兔子人,更想嘅係知道事情嘅來龍去脈。

「你朋友好似想行過。」宋文德留意到企喺活動室門外嘅沅彤。

「沅彤?」我望見佢。

佢似乎留意到我同緊著住求導袍嘅宋文德有交流,而唔敢輕舉上前。

「你自己慢慢同佢解釋,今晚九點,男廁入面等。」宋文德返入禮堂。

宋文德離開後,我先行到去沅彤面前:「頭先嗰個,係重生會內鬼,同我係同一陣線。」我簡單解釋。

沅彤聽完後,亦只係簡單問一句:「信得過?」

「我哋仲好似知道咗,八赤刀可能就喺我女朋友屋企。」我說。

「咁仲唔......」

「佢好似仲有啲嘢想知道......」我信得過宋文德,而且要走一齊走:「同埋佢覺得事情唔係咁簡單。」

「唔係咁簡單嘅意思係?」

我有啲難以啟齒,但都決定講出嚟:「佢隻眼曾經見過第二個世界,可能佢見到一啲,我見唔到嘅威脅......」
「第二個世界...有趣。」沅彤用無趣表情,講出依一句。

個所謂重生會主教,每見一個信徒就要用成至少三粒鐘,所以我同沅彤喺營內等咗半日,都未輪到我哋俾人召見。

長軴呢到嘅信徒,生活都幾樸素,劈下柴、唸下歌、跪下拜就可以消磨足成日。至於沅彤,就比較特別,佢喺外面草叢摘咗木枝,就喺間房當刀咁揮。

開門入房見到嗰陣,我差啲以為佢終於都痴咗線,點不知佢話原來自己細細個,就俾婆婆迫住要學劍道,所以見無聊就喺到練習下。

「搵返八赤刀之後,你會點?」我坐喺張床上,望住佢認真揮枝。

「根據我婆婆遺言所講,之後要去搵一個可以消滅「紅神目」嘅人類。」沅彤停止揮擊,銳利嘅目光仍停留喺木枝上:「嗰個人或者就係我?或者,就係你。」

雖然沅彤有日本女仔嗰份清秀氣質,但表情好多時都係目無表情,又或係面對討厭嘅事情時,眉目間就流露出少少不屑嘅倔強。

「你阿婆好似有心裝備你咁。」我說。

「我都想軟弱。」沅彤目光聚焦一點,繼續假想敵人向前揮枝:「無奈世界要我披上盔甲示人。」

聽完依句之後,我默默行出房間。

返到房嘅時候,手上都拎住條木枝:「可唔可以......」

「擺好架式。」

沅彤直接對我講。
唔係 不過你咁講上網睇一睇 又同個腦中個造型幾似
又live
Live
呢張個feel啱啲
呢張留埋鬚仲正
Live!!! 支持!
Live等咗你好耐啦
以為佢終於都痴咗線 同 無奈世界要我披上盔甲示人 呢兩句好搞笑
“我都想軟弱,無奈世界要我披上盔甲示人。”

諗起呢一代香港人
live
正 支持支持
宋文德殺人好醜陋咩
都唔係第一次啦
殺2次都係重生會啲人
無了無了..又要等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞