《女朋友全家變咗隻蛋》(4)

987 回覆
1285 Like 4 Dislike
多謝墨巴 support u
lm
殺幫兇點算係醜陋 最多係狠心
live
咁睇小墨巴
無啦屌
以為終於痴左線
笑左出黎hahahaha
好耶
等~
的確幾型
f5f5f5f5
Live
lm
就係咁,我好歹都叫跟咗人學半日劍。

理所當然,沅彤嘅實力比我高出好多,佢可以完美招架我每一下揮擊,又可以完美擊中我每一處部位。

「最緊要係集中。」佢提醒我。

「係...」

對劍期間,我向沅彤問咗個問題:

「你啱啱講嘅「紅神目」其實係咩嚟?重生會有句歌詞都好似有呢隻字,即係兔子人?」

「「紅神目」,即係吞下八赤勾玉嘅生物。總之凡係吞咗殘存喺體內嘅,無論係人定係動物,都可以統稱為紅神目。」沅彤就算講緊嘢,動作都依然流暢。

「你婆婆真係無講,成條村發出紅光之後發生嘅事?」

沅彤搖頭:「之後嘅事?之後佢落山嫁咗俾個香港人,即係我阿爺,然後做古董生意,再生咗我阿媽,阿媽又生咗我,最後我喺到教你用刀。」

時間好快到傍晚,我又不經意諗緊泉叔到底去咗邊。

「集中。」

「係!」

「喀喀──」房間傳嚟敲門聲,我哋嘅對劍亦短暫停止。

「下一位新信徒,到你接見主教。」一把陌生嘅聲音,但相信都係重生會信徒。

沅彤放低木枝,抹抹臉上嘅汗就行出去。鑑於自己一個喺房有少少恐怖,我又行出走廊抖抖氣,咁啱聽隔離房發出奇怪嘅聲音,出於好奇過去望望。

我貼住門去聽,聽到房入面係一個男人痛苦嘅呻吟聲,而且呼息越嚟越緊湊。驚發生緊咩事嘅我,輕輕咁推開佢道門,結果係個不斷用頭撞擊地面嘅男人。

佢做住跪拜姿勢,額頭一下又一下沉重咁打落塊冰冷冷嘅地到。

佢疑似聽到我開門,於是緩緩咁轉望住我,然後呈現出幸福嘅笑容......

「拋脫肉身束縛嘅最好方法......就係...不斷提煉自己精神......同意志......」佢成個頭,可謂係滲滿血:「痛楚......就係最佳嘅提煉品......」

「你流哂血......」我合理相信,佢今晚繼續撞肯定入院。

「只有昇華精神層面!!先係進入「樂園」嘅正道!!!」佢講完,又繼續將頭撞落地板到。

佢呢種俾邪教控制嘅人,我都顧唔得咁多。

香港有七百萬人,總有一、兩個相信宜一套歪理講法嘅人。由唔知幾時開始,三十分鐘後、四十分鐘後?嗰間房就再無傳嚟撞頭嘅聲音。

大約夜晚八點幾,沅彤仲未返,反而宋文德再次嚟到宿舍。
Push support
又Live左
「我大致上查哂,成個教育營所有角落。」

「有冇搵到發現啲咩?」半日無見,佢眼睛又冇咁紅。

「無,但我遇到一個奇怪嘅求導者......」第一次見宋文德臉上掛住深深疑惑嘅表情。

「唔係個個都奇怪嘅咩?」

「嗰一個求導者,似乎知道我見過第二個世界。」

「唔通係之前我過第七關,要我交鏡嗰個......佢係會掩住對眼,又笑又喊咁喃喃自語?」諗嚟諗去,都係好似得嗰個有啲神秘。

「嗯,我追問咗佢好耐,佢話......」宋文德諗咗好耐,先決定講出嚟:「呢個係「紅神目」嘅恩賜。」

「咩意思......」

「紅神目,即係佢哋敬畏、跪拜嘅神明嘅名字,而我對眼最近成日望到唔屬於依一個世界嘅事物,係因為我直視過水井下嘅另一個世界,嗰個求導者曾經都發生過一樣嘅事情。」

「咁呢份「恩賜」......會有咩影響......?」喺邪教徒口中嘅恩賜,我會覺得係詛咒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞