LIHKG 箍牙集中討論區20

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
cool左半年
大牙無咩點旭
睇人,睇牙醫點搞
問醫生好啲喎,呢啲涉及你本身生理結構、外貌輪廓既問題都要睇睇 X-ray 計過度過先知

同埋你話唔係好哨但有嘴突,會唔會骨性比例多啲呢
我本身都係啲牙好逼不過都算快3個月就拉返啲牙出黎(我前少少po過圖)
你個情況最好都係問返牙醫但我就唔係幾睇好依家咁係「正常」下次覆診再試下問
輕輕一推,希望唔阻大家討論
師兄嗰陣使唔使剝牙
聽日再去consult問下先
因為驚整到太凹同牙套臉
唔洗
唔剝牙點樣有空位箍牙本身已經逼
成2個月咁誇張
你有冇睇過自己clincheck條片?
診所嗰度剩係同我講invisalign呢排好慢
依家箍鋼係咪都30k up
30k都難 預40啦
冇計需求咁大 接客接到手軟
頂 你又會忍到2個月 不過你牙醫如果覺得條片有問題,有機會真係send返過去再改

我到而家都未剝隻橫生智慧齒,諗緊趁呢段等緊嘅時間剝咗佢

我牙醫剩係話起碼等1個月 我見明明好多人話2星期就出片 1星期上箍

好急不及待定晒啲周邊產品(洗牙套片,Orthokey嗰d)
結果啲嘢嚟齊晒之後 invisalign嗰邊又冇乜聲氣
有無人箍完後
醫生係牙黎面加條鋼線取代固定器?
定係得我係咁?
我果條鋼線係下排牙
但我覺得整得唔好
有野zip係入面果個位 好難清 牙線又唔可以插落牙落到牙肉咁 會 kick住
想問下
你平時個嘴係咪合唔埋?
係咪箍完就合得埋?

我個嘴好似合唔埋咁
嗰啲好似叫fixed retainer
我見都common有人會整
我個plan就2樣都有
但fixed retainer 好似話係永久性
你小心佢甩

我果條鋼線又好似咁
又係有白色野痴住
但個牙醫痴得比較低 接近牙肉對上果個位

另外想問下你地箍完有無覆診
其實fixed retainer唔好咩
唔洗晚晚帶住
同埋起碼你可以確定佢唔會走位
反而唯一覺得你應該要擔心係佢甩的𠝹到口就仆街

我未箍 答唔到你 不過invisalign好似係5年保養
放鬆果陣合唔埋啊

期望箍完會合得埋未箍完答唔到你住

我覺得放鬆都合得埋係療程成功既其一指標
你有無落骨釘?
我無落 我問話牙醫又話唔洗 仲話要自己控制合埋個嘴
有呀 consultation果陣醫生已經自動波話要落7粒

不過都係case by case同睇牙醫喜好姐

可能正常人完全放鬆個嘴都會有少少張開睇唔到啲牙應該都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞