LIHKG 箍牙集中討論區20

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我頭半個月都係帶鉸剪出街
係屋企就蒸蛋撈飯食 唔洗咬直接吞
之後啲牙就慢慢用到力唔洗用鉸剪lu
上個月上箍同橡筋 前幾日覆診換左橡筋
兩次都係5分鐘後就無感覺
牙醫話會酸痛兩日 我一啲感覺都無
邊度有得買?
上左箍要幾多日先可以正常食野
宜加一咬野就痛
借問聲通常剝完牙幾耐之後可以正常飲食
好驚會整甩血塊有乾槽症
琴日剝完上排兩隻小臼齒
只要你唔用飲管,唔大力浪口,唔走去整佢
其實唔洗太擔心
我第2日已經正常飲食😂
美馬
剝咗4隻同埋仲未折箍
我排牙係d牙好細粒 好似有一半都比牙肉遮住咁,個醫生又有話過箍完佢會自己縮返少少
箍咗咁耐好似除左有1隻牙肉萎縮 其他都冇少過
應該考慮切牙肉定打骨釘好d
如果切左可以達到你要求既話,
就可以唔洗辛苦多年幾兩年既。

如果未完成宜家既療程去搵第2個牙醫,
就難搞啲,好少醫生會執另一個醫生手尾。
各位巴絲你地好
想問下你哋箍牙嘅價錢,如果分期比嘅話係唔係多數第一次比幾千蚊?跟住每次複診幾百蚊?
順便想問下你哋有邊個牙醫可以分期又平又正㗎?
我都有嚴重嘅發音問題,因為我有倒及牙啲人話我講嘢成個新移民咁樣
專科五皮
專科 45k 唔包剝牙洗牙
首期5000 之後覆診每次1000
普通科兩三皮,都係搵普通科算了
我專科75k。首期25k,分期每次5000。
主要睇你嚴重程度,簡單既可以貪平,嚴重就唔好搏了。
各位巴絲你地好
想問下你哋箍牙嘅價錢,如果分期比嘅話係唔係多數第一次比幾千蚊?跟住每次複診幾百蚊?
我專科75k。首期25k,分期每次1000。
主要睇你嚴重程度,簡單既可以貪平,嚴重就唔好搏了。
我覺得你可以搵左普通科consult左先
如果太嚴重佢會直接轉介你去專科
多謝絲打~
箍牙係一門專科。
雖然係貴多2,3皮,但分期除返開唔貴得好多好多。
如果你話有倒及,甚至影響發音,
我會覺得睇返專科會好啲,
因為唔知你個情況使唔使去做正顎手術。

反正有啲有免費專科consult, 你可以追下post睇下。
不過當然另外照xray同倒牙模好多要另外收費。

如果真係金錢問題嘅,我寧願你儲下錢先。
好過因為金錢而揀咗個冇咁好or普通科,
到箍完2,3年後先至唔太滿意。到時間,錢又哂咗。
雖然可以做第二次箍牙,但係對牙齒嘅傷害又多咗。
普通科包mok牙
隱適美5萬貴唔貴?
係咪問多幾間好?
5萬箍到專科
其實 加多一萬隱適美 出去剝牙$600隻左右
可以睇舊post其他人分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞