LIHKG 箍牙集中討論區20

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你成個treatment要箍幾耐?你唔驚遲咗開始要搞耐d咩
我應該月尾剝嗰2隻智障齒 要開刀 我喺外國箍 個牙醫好似都heahea地咁 本身話箍箍下途中剝都得
但我見有人話會痛到仆街同會有機會要停1 2 個星期唔箍得牙 所以先想搞咗佢
我依家都二中咁上下
點解你個牙醫好似乜都唔記得咁
你隻智障齒洗唔洗開刀?
我見過有d傷口發炎既話有機會發燒
我個牙醫太多case不過我都係佛系箍牙所以冇乜緊要 最後箍得齊就得
我個隻智慧手唔使開刀好快搞掂 但你要剝上定下
下排既話又要驚食野d渣會跌入個傷口度(好似係)
我見你忍到3個月已經覺得你好佛系緣份到了,牙自然會齊
我等3個星期已經勁忐忑 不停search間野d review
你嗰隻唔開刀咁好快手啦唔怪得你第2日已經上得翻箍
我剝下排 佢仲要橫生 所以難搞d

你有無用水牙線 我依家未箍都日日用 射哂d殘渣陽嚟個感覺好爽

利申 非打手
下排開刀真係要快手搞搞
有fd剝下排又要縫針 等一個禮拜拆線咁 好鬼煩

水牙線真係好用?
我未用過所以唔知 大部分時間都係食完野刷牙 得閒用下牙線
依家好多都係條線就咁溶唔洗拆
不過我見香港有D都仲要拆線 同埋都好貴下

你當佢係強力既水柱 你可以逐個牙縫咁射
我試過有次刷完牙(我通常跟app刷足2分半鐘)
刷完都仲有d呢埋咗既殘渣我唔知係咪我D牙柒先咁易收得埋
如果你覺得用牙線無乜所謂咁就唔洗核意買 我係唔識用牙線先買部機
我鍾意用牙線棒多d 一條牙線個隻要用曬兩隻手好煩 牙線棒方便好多
你水牙線買咗幾錢到?
初加入
今日終於係菲臘牙科醫院到上左箍
食緊粥
菲臘牙科要點樣申請?
sd email報名
有日佢打比我叫我去上去檢查
睇下適唔適合做教學病人

頭先上箍時 個教授係到幫我整最後入鋼線步驟
5個學生圍住黎睇 幾過癮
巴打咁快,我等左半年先岩岩見醫生
想問下呢
箍牙檢查費3000 算唔算正常
同埋如果consult 幾間牙醫每間都咁收咪好貴lor

見到有改變真係好開心
咁耐 我 7月報
9月見醫生
到今日上箍
9月應該係收症?
你幾時先正式整完xray牙模 上6樓見箍牙個醫生?
真係咬唔到野
10月整xray牙模 

11月商討治療方案

然後期間mok哂所需既牙

本身係 12月上箍 但有d出錯

所以到今日 1月先上箍
箍牙個醫生

就係第一次檢查我適唔適合做教學病人既醫生

一直都同佢follow up
我都係10月整完牙模,不過拖到1月先見醫生 我估因為停左課?
不過見完醫生又先發現我下顎有問題,要照多兩張Xray 下次再見過
我印象好似唔同左人
咁可能你中途檢查有變 換左人都唔定
話說係咪只有到診紙無病假紙
出街就用牙線棒啦 因為部機都唔細
我買嗰部hkd 690左右 pan記,你上price好似有平d選擇
另外Waterpik都係出名水牙線,美國牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞