LIHKG 箍牙集中討論區20

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我箍咗差唔多3年普通牙醫先發覺個牙齦問題冇改善過,牙肉仲係好多
問返個牙醫我想縮返d牙齦既話可以點同打骨釘有冇用
佢淨係話可能要做手術切牙肉,但佢唔做骨釘,想知就要出去搵返箍牙專科問下
想問下有冇free consult既專科介紹
你當初有冇講過想改善牙齦問題?
有講
佢話改善到少少,但效果唔會好大
我呢排上網見到d人打完骨釘成排牙上返晒去都好想試下打,但係已經箍咗3年如果依加先打要箍多幾耐
普通科 想平平地
你唔怕因為平少少,
而導致結果唔理想既風險大左咩?
因為除番開每日要供既錢只係相差十幾廿蚊。
唔怕啊因為都算係小問題 冇其他巴絲咁複雜
因為你最近先留意到骨釘,
而牙醫講左佢冇呢個技術,
咁你去第2度箍既話就要做定
重新黎過既心理準備,詳情都要等牙醫評估,
如果未剝牙既話我諗都要最少2年。
咁你果間暫時黎講係我見過箍牙最平
我都係下巴後縮 你箍左幾耐先開始有效果呀
上面咁多位係咪都嘴突
我箍左幾個月 覺得面長左(原先塊面好漲
唔知係咪錯覺
我都下巴後縮 拔左牙冇骨釘 但要箍3年 你有冇落
我都拔左牙唔會落骨釘 不過依家先箍左半年
我依家4個月 有變化 都唔勁 都係好後縮
我都係,我已經箍完兩年,箍完係改善咗啲嘴突嘅情況,啲牙都好齊,但下巴都仲係有啲後縮,笑會露得多牙齦😭
除箍之前,我上網睇到台灣個d case好多話打骨釘可以改善,所以我問醫生可唔可以打骨釘,但醫生就咁睇兩睇,話我d牙太長,唔建議我打骨釘,話免費幫我用laser 消牙肉就算😭
但我其實都係好想打骨釘,但箍完咁耐可唔可以再打骨釘?係咪又要由頭箍過?
唔死心咪去問多幾間 你上黎其實好難接受到你想嘅專業意見
日頭用牙膏刷
晚上浸牙片
有時晚上都會再刷下
用retainer brite
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞