LIHKG 箍牙集中討論區20

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
如果保護裝備唔充足醫生姑娘仲驚過你
本身啲牙好唔齊疊住生的話,箍牙拉番齊排牙後會有機會有黑三角
多謝你既回覆
其實我d 牙無疊住既問題,係上下排有dd 哨左出黎,側面睇個咀突突咁。上網見到d 人有黑三角搞到驚驚地!不過見你回覆安心好多
落完藍色橡根分開大牙真係咬嘢都痛
乜都食唔到好撚慘呀
大力啲合埋上下排牙 真係酸痛到不能自已 仲要流血
咁樣係咪正常㗎
岩岩上箍係合唔埋架
合到會撞到上下排粒粒 仲痛
牙齦出血基本上都係牙周唔健康 比心機清潔多啲吧

初頭分牙咬野痛就正常既
諗左好多年想箍牙 想箍隱適美
consult過屋村(自己最經常去個間)個間 連剝牙/剝智慧齒都要大概60~70K
我問有冇得分期 佢就好似好唔想分期咁
一次過拎筆六七萬既數真係好那利
其實呢個價錢係咪出去搵矯齒專科都得??
有冇人試過iOrthoiOrtho梁苑莊??

其實我唔怕貴50-60K我都接受到 排牙靚係一世架嘛
但真係唔想牙醫咁惡
同埋可以分期最好

細細個比牙科保健嚇得太緊要 令我真係好怕睇牙
屋村要6、70k仲要一筆過比咁把炮?專科黎?
唔係既話真係出去搵專科好過,收費通常都係分期

牙科保健真係累人不淺,睇牙醫其實唔恐怖(或者係我未遇到好似牙科保健咁恐怖既情況)
頭先consult完,睇埋xray。
原來自己係class 3倒及。
雖然唔一定要做正顎,但係齋上箍效果又冇咁好。。好唔開心。想做但又唔敢做。

同埋原來啲牙多問題到一個點。
啲牙亂都算,嗰咀又少少歪咗去另一邊。仲要啲牙錯份到而家連真正嘅咬合係點都唔知,要箍一陣先再準確咁assess到。

唔知點解自己可以忍受到同好後悔點解唔啲檢查and做矯正。
咪係 咁貴仲要一次過比
出去搵專科大把呢個價樓下
報價幾多?
齋Demon 就報5萬2
呢個價出市區搵專科算啦
我都試過consult一間好舊式既屋邨普通科
佢箍+剝開價接近50k
50k講緊係睇專科入場劵
btw我依家揀左箍b&j專科
有大學生優惠所以同樣50k就箍到
起碼手勢專業啲同埋診所環境舒服啲先
同我差唔多
可能係同一間
剝左唔會再剝架喇 除非之前係剝智齒 或者 宜家仲有智齒 口內24隻係最低限度
洗唔洗剝牙?
想問下箍隱適美ge朋友,醫生同你地整左幾多粒attachment?我差不多隻隻牙都有,只有兩隻牙無attachment 好鬼礙眼 呢排戴口罩可以遮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞