LIHKG 箍牙集中討論區20

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
個個post都有人問邊個牙醫好
其實大家可以去下面個list慢慢揀
牙齒矯正科專科醫生名單
https://www.dchk.org.hk/docs/SA_Orthodontics.pdf

開始箍牙之後大概一個月覆診一次
所以揀個近屋企嘅會比較方便
如果排牙唔係好亂/budget有限
搵普通科牙醫都得
普通科牙醫名單
https://www.dchk.org.hk/docs/List_of_Registered_Dentists_Local.pdf

傳統鋼箍會比隱適美有力
自問排牙複雜既都係用鋼箍好
建議各位巴絲打係決定揀邊個牙醫前
先諮詢2-3個牙醫意見先再作決定
每個牙醫做法都唔同,可以各自比對下療程方式及價錢/服務
只係想箍返d牙罅 之前箍過走左位 而家淨係想箍返上面果排牙 有冇人知道只箍上面有冇15k左右嘅牙醫介紹
你去睇下Invisalign go?
Sor,大陸野https://www.bilibili.com/video/av71184649

但骨釘真係勁屈機,我就係想好似佢咁樣整,其實真係整容咁樣
可以嘴突、露牙銀、冇下巴 ,一次搞晒,不過真係要夾醫生

睇完其實有呢啲問題我覺得真係直接簡專科算,有得同醫生夾點樣汁埋
我都有睇佢宜家我個口有7粒骨釘
點解禁多既?

上顎有4粒,2粒拉高犬齒,2粒未知做咩

下顎有3粒,2粒拉直大臼齒,1粒係下巴未知做咩

P.S. 骨性嘴凸
下個月要打骨釘
痛唔痛嫁
醫生話唔痛 但我冇打̴̛
想問下大家拉橡筋嘅感覺
好崩潰 我一直想改善係我嘅牙齦外露
一笑就好難睇
但都cool左一年半再多啲
個牙醫話cool完都冇咩用 要做手術
我勁唔開心
個牙醫勁撚忙 問多句都不爽 好撚趕時間
永遠約幾點都好 都要坐係個到等成個鐘先睇到

依家一笑就想死
想搵其他牙醫問問我唔做手術有冇得改善笑齦
水雷射都救唔到 因為露好多
得人中會痛
正常黎講得麻醉針有感覺人中我就唔知喇
有冇打人中骨釘?或者左右
好凸?
可能佢好似佢咁講轉個下巴出番黎
我自己4粒渣
你係嘴突、露牙肉笑、冇下巴 ?
我3樣都有,露牙肉笑大笑就會
但唔知點解人中冇落骨釘
我剝4號牙
骨釘可解決
人中drill到最後幾下會痛,會feel到有野drill入去。
我有打人中+左右,但我係冇牙齦外露。
佢話我唔啱打 佢話打左會係會蚊高左
但我個口會合唔埋...
佢話我唔啱打..
點解會合唔埋?即係臉會長咗
新post留名
試下consult 第2個醫生先
新post留名
今日又換新箍
但一開頭cool果陣痛冇傾清楚?指出最想改善呢個問題?
有講啊 但佢話冇野做到 除左做手術...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞