[Jump] 鬼滅之刃漫畫討論區-捌之型

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
咁可能佢藍圖就係想一章死哂 唔覺得有問題,每隻上弦都帶到伏筆同有劇情推進效果
唔知係咪我比以前jump d王道漫洗左腦
好似上弦呢d幹部級嘅角色
要個角色建立得立體d 可能入決戰篇前應該要對佢嘅背景or回憶有輕描淡寫嘅伏線
然後決戰嗰陣再一下子用對話同回憶令個角色嘅性格一下子trigger到讀者
舉個例 火影佩恩 死神四刃呢d
上弦入面得上三係呢個位做得好少少
呢兩個角色戲份多/塑造夠,好難死得唔好睇,你攞阿斯瑪黎比可能好啲。
鬼滅啲柱其實打無慘前戲份都唔係特別多,連炎柱死之前都係。作者真係衰在太趕劇情。
另外我覺得啲鬼死前回憶係好過啲柱嘅回憶
其實上一我認為都唔錯,佢定位算係作為緣壹既鋪墊角色,帶出日呼使用者既背景,上三就唔洗講啦

而上二衍生出既忍家姐、豬老母描寫較少之外都算係解釋左以前伏筆,本身角色黎講就我無乜意見 又唔係d咩有可歌可泣既故事

話無限城篇寫得好趕又唔算.. 作者都抽起左好幾話數黎交代上弦背景
補充多句,其實倒不如話作者寫得節奏好快
首領史萊姆同一龍果段
又係好好睇
求其拎番尾二果話黎睇都睇到眼濕濕
阿斯瑪其實都還好 鬼滅d柱比我應覺係寧次 無啦啦就派左比佢
搞到想重睇美食
同意日文字巴打
呢一篇啲人物著墨得太少、角色唔立體、性格唔突出
同一篇塞曬所有角色入去又點會處理得好?
反向睇,大家會唔會睇得柱太重
一直都話三柱換一弦,仲要係下弦
由一開始又講人幾弱,會傷會殘會攰
咁非主角會幾condom都好自然
忍b
主要係柱比人一種重要配角既feel 所以死左會令人覺得有好大感覺 但其實係好正常既事
柱如果用火影做比喻就係歷代火影咁重要 又係主角群恩師 對敵嘅戰力又高
你唔係信丫佢唔通同人講「係丫,我差d斬咗套大賣動漫丫。」講完你估佢仲有冇地位做編輯。
下弦一一開始明顯就開始斬緊啦,個節奏同美食的基佬一樣。
痴撚線,香港人好大壓力,咁都有得罵
公道d講
作為一個睇完動漫過黎岩岩追到live既讀者黎講
個劇情真係推得太快
淨係拎主角幾個加九柱已經大把背景交代或者故事劇情寫
最比人感覺趕既就係打弦
個故事定位弦就係boss仲要分上下十幾條友
但係個故根本就冇出足夠既廢角黎襯衫下弦又好
當係比主角打怪刷經升lv又好
一黎就直接打弦仲要cut咁哂d下弦打上弦
主角戰力膨脹到宇宙大爆炸咁打幾集就可以打上弦而家仲要勁過柱單挑無慘
d boss仲要同一篇同一個地方一次過打哂
個感覺就好似新手打hard mode rpg極速爆機咁
個故咁寫法好難令人覺得你唔係趕住收工架喎
鬼滅廚 不意外 twitter d鬼滅廚仲會拎鋼鍊巨人黎比較
主角戰力都的確係好誇張
由吉原到刀匠村到無限城主角實力膨脹到柱等級
特別係香奈乎之前對佢成長上嘅描寫幾乎係0
有咩問題?啲柱都係十幾20歲
之前講到無一郎萬一無一先入隊幾個月做到柱
其他人全部都幾年年資架喎
公道d講
作為一個睇完動漫過黎岩岩追到live既讀者黎講
個劇情真係推得太快
淨係拎主角幾個加九柱已經大把背景交代或者故事劇情寫
最比人感覺趕既就係打弦
個故事定位弦就係boss仲要分上下十幾條友
但係個故根本就冇出足夠既廢角黎襯衫下弦又好
當係比主角打怪刷經升lv又好
一黎就直接打弦仲要cut咁哂d下弦打上弦
主角戰力膨脹到宇宙大爆炸咁打幾集就可以打上弦而家仲要勁過柱單挑無慘
d boss仲要同一篇同一個地方一次過打哂
個感覺就好似新手打hard mode rpg極速爆機咁
個故咁寫法好難令人覺得你唔係趕住收工架喎
主角戰力都的確係好誇張
由吉原到刀匠村到無限城主角實力膨脹到柱等級
特別係香奈乎之前對佢成長上嘅描寫幾乎係0
有咩問題?啲柱都係十幾20歲
之前講到無一郎萬中無一先入隊幾個月做到柱
其他人全部都幾年年資架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞