科大討論區(32)- 臺港同心

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
跟住佢會話
我有提供facetoface嘅堂
你地apply休學半個sem咪okay
Refund呀
違反商品說明條例
跟住佢會話
我有提供facetoface嘅堂
你地apply休學一個sem咪okay
有幾難
d人sandwich去做intern都得啦
依家你話大學online教學實在太低質,我要正常既教育
用番上面nds d理由一定批啦
除非完全停學連online都冇,要學校refund tuition fee真係無咩可能
其實有啲野蠻
而家佢係因為非常時期先無辦法下改online sem
佢衰啲嘅話一切照常face to face 返唔返你自己話事都得
除非佢係咩事都無發生都改online sem先回水姐
做乜9
依家武漢肺炎
大學搞online就係為左我地唔洗同nds一齊上堂費大家感染
停課後又出mix class比你地face to face (我就唔會翻)
今次我覺得ust已經做到盡曬
你仲要嘈低質online learning
咁貴問你有咩高見可以比學校係呢段期間提供高質教育而唔影響學生既安全呢?
定你已經有咗肺炎依家無敵狀態
你就真係同上面班支那仔#WeConnect
再講大學係用cred計學費
上面都講過你今個sem讀0cred咪唔冼交
(你可以睇其他u讀過144cred點收錢 or master course點計錢)
定又想唔交學費但earn credit?
好似啲人講
借到錢係我既本事,點解要還比你

再者你地個論點係
1.online learning太垃圾
2.用唔到學校設施
你地休學下個sem再讀咪冇呢啲問題
定真係想全部學生為咗「高質」教育而中曬武漢肺炎
依家學校已經同你講曬未來會點教書
比錢即係接受咗呢套「低質」教學
你地唔接受咪唔好交休學一個sem
依家交表學費會100%退曬
我就覺得已經係最能夠保障學生安全既教育方法
唔洗大陸人都批
你要休學
話今個sem既教學我唔接受
一定批
正如上個sem p/f一樣
因為係社會因素影響
refund我覺得ok
但咁嘅話
冇理由比你讀個15cre喎 (應該要回收返你讀啲cre?)
同理 冇理由比你升到下一個year喎

你接唔接受到你遲你班fd 一個sem畢業先?
全民defer又唔係易(哩個應該仲多人不滿
因為有啲人可能plan好曬佢條路要點走
又有啲人覺得咁樣係返少半年工/賺少半年錢

學校自己又要蝕錢(好大筆下)
咁緊係冇理由理你班要錢 又要升班嘅
直接推online啦

利申: 支持無條件refund
refund當然好(有錢收冇人唔想要掛)
但啲人講到係大學應份咁

咪玩啦全民defer
如果有人唔滿意今個sem既安排
佢地可以自己交表defer(休學)
點解要其他覺得冇問題既人defer埋?

學校見注local同支那仔#WeConnect
2月17準時ust見
其實講得好啱 本身tuition fee就係你讀course 就要收 仲要學校arrange哂online resource俾你 仲邊有得嘈refund吖
屌你
你有冇睇我講嘅內容架
我緊係同意你啦
學校盡曬責任 比曬online 又比cre 你
你要求refund 但又要cre 同online
有冇咁便宜呀
但其他人幫我掙取到refund嘅話
我冇理由唔要架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞