科大討論區(32)- 臺港同心

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
如果我y2 fail 係咪可以下年再續前緣

啲題目出得好差
不過我負碌過左80%
應該一樣的 無理由個個都屌哂鬼d題目95搭8 但份卷又可以唔一樣
Online University of Hong Kong
你咪講,真係有
https://hkvu.hk
有冇人唔諗住交學費
公道啲講
大學學費係用cred計
你今個sem唔讀咪可以唔交
你覺得唔對路可以apply defer半個sem
見著出面啲人吹到要全港defer
心諗
明明依家世紀疫症武漢肺炎
都唔明有班友咁著緊上堂與NDS懷抱做乜
online lecture係冇辨法之中既辨法
學校要開翻啲設施有幾難
開翻我都唔敢用
但都好難講
就算依家出街都有人敢唔載口罩
我後悔冇reg多啲 垃圾cc
到時唔洗present
又唔洗做垃圾 project
[科大振翅新聞]#WeConnect
科大內地生(維緊權):坚决抗议在线授课!

昨日(31日)校方剛宣布春季學期課程將改為網上直播教學(live interactive on-line teaching)。有同學發現,短短數小時內,於中國大陸網站「QQ」便出現一份聯署,抗議校方將課堂改為網上授課,截稿前更有近千人簽署。

這些參與聯署的內地生表示,「愿意接受在正常参与课程之前14天的自我隔离」,要求校方嚴肅對待 ,「为我们提供一个能满足应有的线下教学需求的校园」。

但聯署中並未透露,若有內地同學難抵求知心切,堅持於武漢肺炎潛伏期內參與面授課堂,潛在風險將由何方承擔。又或內地同學選擇於宿舍自行隔離,對宿舍的衛生環境、通報機制亦是一大挑戰。

聯署中大致可見,有內地生認為以直播取代面授課程,教學質量(質素)及學位價值均難以保證,會影響他們日後的學位認證。內地生指,校方有責任兌現其於官方網站就教學質素的陳述,相信校方會有其他方案,能同時兼顧安全及教學質素,而非草率地採用線上教學。

內地生表示,他們有權利得到與往屆學生同等水平的學歷認可及教學質素,「坚决拒绝这种极低质量的在线授课」,將「决不妥协,争取我们应有的权利和利益!」。
支那狗學人講訴求
今年hlth1000直接全部pass好過啦咁搞法
仲有3年比你慢慢retake
唔好笑
就算local都好buy
冇得上堂就叫ust回水

如果呢排高峰期要翻ust我全走堂算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞