發覺D假消息來來去去都係嗰幾招

650 回覆
1954 Like 24 Dislike
ok , 咁真消息又有邊幾種
時機差
可以鬧手足做得唔好 鬧佢地係on9仔
但唔係直接話佢地係鬼

佢而家呢個理論其實kind of 係blame the victim
無錯勇武係要做得更好
但亂捉鬼既和理非又幾時開始檢討自己捉鬼呢樣野呢?
捉錯左可以害左人地成世架喎
push
實用post推
咁呢個世界仲有線人?
好多野冇得factcheck
1. 我講緊既係線人發放既消息有可能錯
所以接收資訊既時候要小心判斷
例子 老豆搵料單野 上面講左 唔重覆

2. 如果線人係搵有credibility既source
例如可靠傳媒 而唔係content farm
咁可信度都會高D

3. 有時有D野可以靠多方求證去判斷是否假消息

留意番我講緊野係 小心假消息
而唔係 所有消息都係假 都唔可信

有好多野無得factcheck 唔代表可以完全唔fact check
簡單求證同判斷係要有的
Pish
push
消息有無數咁多個
我指出既只係假消息常見既pattern
故然我可以講話無呢啲問題既 大多數都係真確可信既消息
只係恐怕你會提出一啲exceptional case 然後話我放流料

其實我真係唔知你係到拗緊咩
Don’t argue for the sake of arguing please ffs.
甴近平
全部 Fake News 都係啲人狂抄連登而中伏
燒山, 19才子, 甚至連記者都炒過車
facebook 一推 copy & paste 嘅 content farm page 差不多日日中伏
都未計啲人貼去 group 散播連登Fake news
齋講金水、連豬嗰啲 page, 已足夠令幾十萬 Fans 中伏
連登作為source, 責任最大
都唔係
金水都好多「金水你好」既投稿fake news
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞