發覺D假消息來來去去都係嗰幾招

650 回覆
1954 Like 24 Dislike
發現呢幾個月無論係連登、telegram定係facebook,假消息越來越多
不但令到真正有用、重要既資訊無辦法流通、上熱門
更加令到對家用來攻擊我地,甚至引起我地分化、捉鬼

我研究左一輪,嘗試用歸納幾個重點
希望大家可以一齊討論下,點樣可以處理呢個問題
同時唔好再墮入假消息既陷阱
要留意,呢D假消息可以係對家刻意放流料誤導我地
亦都可以係因為我地思考不周、邏輯有誤而導致以訛傳訛既問題出現

1. 妄下結論 Jump to conclusion
我直接用例子解釋。
成日會係facebook group 見到有人post 自殺新聞,caption永遠係「又有被自殺啦,仆街黑警 」咁
但其實一宗非自然屍體發現案可以有好多解釋理由:

可以係真係警察殺人,可以係情殺,可以係兇殺,可以係打劫,可以係意外,亦都可以真係自殺
利申我認為警甴絕對有殺人
我亦都認為彥霖梓樂係被殺
但唔代表見到所有屍體發現案/ 跳樓/浮屍案 就直接話死者係「被自殺」
大家一定要小心,唔好走左入自己既思考盲點

2. 盲從權威 (Appeal to authority)
一D偏方、假料,只要係段文字入面講係一D權威/機構發佈,D人就會即刻信

例子:(Source:求驗傳媒)

又或者「劉細良話佢D國安朋友話1月1號個幾個真係鬼」呢D
其實只係hearsay 只係傳聞,唔好當係100%既事實
首先,劉細良呢D咁多年來一直話勇武係鬼既自然有自己既agenda
其次,就算佢真係有收到D咁既料,又點知對家唔係刻意放流料,分化勇武同和理非,想我地捉鬼

3. 沉迷耳語、小道消息
報料channel有好有唔好
好既係可以多一個渠道放料,唔好既係有好多流料、來源不明既消息
又有求驗既例子:
.
「左圖沒有任何資料來源,還有錯字,但有人信,而且在各平台流傳。其實,相關的圖都是2016年的新聞圖片。(而右下角的圖刻意由女裝改為男裝)」

又好似琴日老豆搵料個單野咁:

大把連登仔同網民見到好似執到寶咁,想證明呀原來1月1單野真係有鬼
其實張委任證係網上圖片來,係舊圖來:

換言之,根本阿豬阿狗求其搵到張委任證既圖,send完張圖再亂打一段文字,就已經有好多人信

4. 用keywords誇大真確性
好簡單架啫,因為人類傾向相信、服從自己睇到既字眼,而唔會多作質疑

所以見到個D咩 「請廣傳」、「一手料」、「手動轉」,一定要小心分辨
好多時候見到 「一手料」三隻字,但段message後面係講話「中學同學個阿媽見到」,即係根本就唔係一手料只係都市傳聞,真確性即刻大大大減低

連登仔都會玩呢招,我自己出膠post都會咁做。用下「突發」、「廣傳」、「人生置頂」、「推上熱門」呢D字眼,阿又真係會有好多人跟住做架喎

5. 做圖、share link當真料
求驗傳媒成日都提架啦
我放幾個例子啦
例子一:係圖上面加句quote就當條友有講過

「左圖:再一次舊相加大字,無日期,也沒有資料出處。
右圖:12月2日AM730的報道及相片,當時未出現武漢肺炎。
而且,翻查紀錄,鄧炳強沒有就武漢肺炎發表任何評論。」

仲有呢個,都係無講過既

例子二:以為所有link都係傳媒D料都信得過,但係實則係content farm

「「香港新增3500名武漢不明肺炎患者,15名港人病危」?
咁恐怖?
更恐怖的是,「作者」寫明叫「我愛大波妹」(雖然最後又扮「美聯社」),然後竟然又有人傳,內容農場實在危險。
大家必須密切注意武漢肺炎的消息,一起留意社區的情況(像當年沙士一樣),同時更要小心假消息分散大家的注意力。
如有任何消息,請告知政府部門及您相信的傳媒機構,大家一起面對應付這未知數,同時必須制止任何假消息的傳播,以免有人從中取利及製造訊息混亂。」

類似既問題其實同樣係D廢中廢老係whatsapp wechat求撚其forward既個D message到出現
咩 「沈祖堯中國心」、「惠康有優惠」、「你不知道檸檬的好處」(呢個係我鳩作)個D
我地成日都笑佢地信埋晒D假消息
同樣我地都要小心唔好中同一種陷阱
唔好再亂傳假消息
見到所有消息都多番質疑,assume佢地係假先
反覆求證先好forward出去
唔想再見到D on9假消息
大家一定要有critical thinking
唔好好似藍絲咁撚低智
唔好再傳fake news啦
fact check精神真係好撚重要
請幫手推
Push

希望大家喺information literacy呢方面做得好啲
但總有人話係咪都唔洗FC
一定係狗做
做個聰明網民
唔好誤信流言
PUSH
打漏左
唔好見到已fact check、FC-ed就當真係fact check左
高質文,可唔可以share篇文去個page度
可以
隨便~
樓主個post寫得好好,又詳細,thanks👍👍👍👍
其實最容易出事既係中年老年人
不過唔知可以點教佢地唔好信假消息
push 幾好既提醒
終於有正常人 根本好多人同藍絲冇分別
弱智不分黃藍
意識形態唔用就冇可能說服對方, 咁就唔使講咁多道理同事實, 淨係用fake news去浸死你就得

而家支共係連登, FB/TG/whatsapp, 甚至連街頭嘅連儂牆都係用緊呢招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞