發覺D假消息來來去去都係嗰幾招

650 回覆
1954 Like 24 Dislike
不如你分清番咩係fact 咩係opinion再來嘈啦
我唔介意同唔同立場既人傾計
但你淨係講晦氣說話同毫無logic
真係睇見到鄧你慘
唔好張啲野複雜化,到最後咪又係可信或不可信。

你睇到依個蘋果信可以食,另一個人睇到唔信可以食得,唔好以為自己好醒,真假難分無得駁,打個和super
push
你好有logic, 咪你啱,唔比你啲logic 都係廢?
Not all events happen in the world are random events
Thus, the probability is not 50 - 50
Go home and learn some knowledge before making an argument
你指得出我邊個位廢咪得囉
弊在你無呀嘛
pish
信就信 唔信就唔會信,信念你識條毛咩,慢慢講證據
所以你咪係個冇logic既柒頭囉
證據同立論都無就走啦
強貼必推
必推
咁信上帝都無logic呀啦,連登仔要科學根據,耶撚全部on9,大把人發夢見過上帝,唔通又假消息
信仰同scientific / evidence-based fact根本就係兩類野來
你呢D叫false analogy ,錯誤類比
Another logic fallacy
唔好拜神同信宗教呀,無科學根據呀
謠言止於智者
宗教:係一種價值取向、一種belief,人人唔同,可以有唔同既opinion
判斷消息真偽:係一個Fact,係一個universal既野。無論你咩立場都好,都唔會改變件事情有無發生

所以係兩者無法相比

加油呀
諗清楚再駁我
Yup
Yes
其實依啲fake news 某程度justify左藍屍以為自己好撚醒,黃屍全部信曬fake news 嘅偏見
Content farm好多係抄襲,未必代表一定假
反而大紀元仲多流野
早前睇過大紀元新聞話中共有真「腦控」
用電腦控制你個腦
但問題係人類科技根本未有咁成熟做到「腦控」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞