發覺D假消息來來去去都係嗰幾招

650 回覆
1954 Like 24 Dislike
睇埋國內吹咩風就知要點做
樓主高質,希望大家要合持獨立批判嘅思考
我真係好想知你講既呢幾句同我成篇argument有咩關係
講緊假消息常用策略有
1. 妄下結論 Jump to conclusion
2. 盲從權威 (Appeal to authority)
3. 沉迷耳語、小道消息
4. 用keywords誇大真確性
5. 做圖、share link當真料

請問我幾時講過話文宣活動要fact check?
push
6. 任何野都唔可以信,一定要有資料support

e.g. 除左出左不反對通知可以遊行,其他文宣話出黎遊行都要要fc
咩都要fc 點知有冇鬼帶風
你既意思係 佢其實係隆過胸?
唔係我講架喎
你自己鍾意係到打稻草人同發晦氣既話隨便你
真係愈來愈多

龍門冰室fb都出錯
【#誠哥一出手 #便知有沒有】#龍門冰室 今日在 #Facebook 出 po 指因 #香港 細菌病毒肆虐,「#屈臣氏 特別贊助我地20箱2公升 #蜂蜜雪梨水」,並會在其他分店引來網民瘋狂讚好討論。

可能「屈臣氏」3隻字太耀眼,及後個 po 改為「#有心人」,但無阻網民「#多謝誠哥」。

屈臣氏指屬一般新包裝推出前的宣傳推廣,已向逾 100 間餐飲商戶,派發 5,000 多支。

第二單
早排有網友發現香港嘅某啲路牌出現非香港正體中文字,懷疑中共開始慢慢咁「清洗」緊香港正體中文。而近日,又有網友發現喺西貢公路出現疑似「清水灣」嘅殘體字字樣。有研究開道路文化嘅「道路研究社」就表示,嗰種字體並唔係殘體字,而係繁體俗字,所以暫時釋除網友對「殘體字入侵香港」嘅疑慮~但繁體俗字喺道路上面最後一次出現已經係2009年,點解又會無啦啦重用返呢,咁就原因不明。

休息失敗灰心撚召喚
屌條友冇point又煩到仆街,block7咗佢
不過多謝佢幫手推post
出面已經有post打緊佢,又係取頭去尾個種手法,講嚟講去都係個套細良叫停光復香港口號既稻草人。

正如你擺出嚟依集,如果冇追足全程既人,好容易俾人帶風向。

例如開post話
「細良話裝修銀行既係鬼」

依句野表面上係事實,佢有講過。
但去到節目中段佢已經話大家唔好討論捉鬼,因為心戰部D腳影出曬嚟,同689做勇武代言人一樣。

btw,出面個post發現D新account已經知咩事啦
有用po 幫推
佢叫人唔好捉鬼
但同樣都係佢話人係鬼
仲要叫勇武反省

所以 幫唔落
推!
Push
佢有解釋到因為單case既時機好差

不過重點應該係

對於策略同手段既討論係重要既,e.g.裝修應唔應該係遊行出發個時做、人少做定人多做等等,但唔應該shift去互相指責、分化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞