發覺D假消息來來去去都係嗰幾招

650 回覆
1954 Like 24 Dislike
推!真心高質文
由會fc去到係咪都話fced再到fc都冇fc過
真係好可怕
盲目咁不停轉載自己都唔知真假嘅消息真係同藍絲冇分別
因為我地唔信政府既大話
所以我地相信自己人既大話?
咁好似唔係好講得通
推爆
好多黃好似藍咁冇腦乜撚嘢都信
用fake news可以dilute 好多真正對佢地不利既消息
班傻閪永遠都唔明白
唔用腦去思考既話到頭來只會攪死自己
當你習慣左唔用腦盲信人地講既野之後
對家就可以好容易入侵,利用半真半假既文章黎誤導人,以直接間接達到佢地想要既目的
咁事實上有時候無咁多時間fc,柒左都唔好正常,但真係要認自己戇鳩去改進,be humble 唔係得個講字
呢啲濕鳩news目的係打擊我哋嘅Credibility
要小心
其實有好多KOL都真係要為而家既fake news現象負上責任
金水、潘小濤、劉細良,甚至係100毛、杜汶澤late show呢D
有時候真係見到都眼冤
係我係好直接
想講真係好多黃絲同弱智冇分別
基本上同藍蛆一樣咁盲

我唔想香港民族有咁低智既主義
push
高質文要推 發覺真係好多人唔去深究真假,Fake news post既留言一堆盲屌盲信
其實都講到爛
都係有一大班人唔改善
between樓主好有心
強帖留名
講真其實唔關香港人/華人事
歐美都有好多蠢人
覺得係人類既惰性

真係有好L多人 見咩就傳 完全唔諗真確性
已FC , 有真有假
十條fake news先有一條堅料, 就好似而家連登十個post同reply, 可以9個都係5毛fake news + 帶風向

就算你會去FC同critical thinking, 都浪費晒你D時間精神, 久而久知個平台就會淪為content farm之類的垃圾場, 冇公信力冇人會去花時間睇, 使到你放棄去接受同分析資訊, 退化成不問是非不知世事嘅腦殘粉
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞