發覺D假消息來來去去都係嗰幾招

650 回覆
1954 Like 24 Dislike
呢個死症黎
佢地打從心底相信朋友之間唔會有半點虛言

[全港最大的Fact Check平台-非食店篇]集合超過400間各地區各行業的良心店
https://lih.kg/1817378
台灣行政院政務委員唐鳳說:「我們清楚,那些製造對立的人也在打造社群、相互取經,幾乎每天都在創新。」
FC 啲野由法庭去做啦,我信popo 係真正義ga ,法庭審都未審啲fc 狗沖出黎做咩
醫護人員、KBS電視台訪問既popo、台灣教會神職人員 曾經被捕既手足 係唔同時間 已經間接或直接有處理或者目睹黑警強姦女仔既case 連黑警投訴科都受理埋9月有18歲女仔被拉入荃灣狗屋輪姦既投訴 夠可信未?
睇之前既reply 你一路係咁打稻草人 一路屈樓主 明曬
Block
樓主講嘅
保守有城寨劉細良、激進有老豆搵仔
都係多人睇嘅反政府平台
希望呢啲營運者唔該負返責任
唔好亂傳未經證實嘅假消息
謠言係武器。
咪信,可以點,好似宗教一樣,信主得救,世界上夠有好多人講返出黎見過上帝,我信啦 唔好block 我
up
Push

各位要保持清醒
之前都有個post叫救救連登
係咪一定要非黑即白?
不嬲source愈少可信性愈低
可信性低唔代表冇發生
我唔介意炒車
好多次炒完車仲要死要面真係好柒
好撚多後生細仔細女share content farm
唔識logic既話我可以教下你

打稻草人
草人謬論(粵拼:cou2 jan4 mau6 leon6;英文:straw man fallacy)係一種非形式嘅謬論,指講緊謬論嗰個人將對手提倡嘅立場講成第個易駁啲-但係實際上根本唔啦更-嘅立場,然後再辯駁呢個易駁嘅立場,駁完之後仲要扮到好似成功噉駁斥咗對手真係主張緊嗰個立場噉。由頭到尾,講緊謬論嗰個人查實都係喺度攻擊緊一個佢對手冇主張過嘅立場

我從來無講過警甴無強姦、無講過新屋嶺事件係假
但係你不斷用呢樣野你攻擊我
到我提出我認為警甴強姦係有可信性,你就話「就算有credibility既source都可以做假,咁咪唔可信」。

呢到有第二個fallacy,就係將一個人既立場推到極致,因為最極端既野錯,所以整個立場都係錯
世界唔係binary,唔係所有source都係fake news,亦都唔係所有source都係100% fact.
Be skeptical, not cynical .

人身攻擊
由你一開始話我係五毛 之後再話我係證據撚、覺醒撚
呢D labeling 其實唔會對成件事有幫助
我信popo果邊啲消息係啱又點呢,根本無得駁,信就信唔信就唔信,大把都信有上帝,我覺得真咪得,

係要搞到好有logic, 講到好有90% 係啱,最後法庭判左唔係你想要啲答案,又會話法治已死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞