實測,代替幸福,去藥房買散裝藥

1156 回覆
4492 Like 15 Dislike
Push
[Twitter要人!] Luke de Pulford正跟進英領事件 https://lih.kg/1820092
Hi

係香港,管有、銷售、分銷未經註冊藥劑製品係犯法。

定罪or唔定罪,視乎你從外地帶回香港嘅藥嘅數量、其成份是否在香港受管制、包裝上嘅醫療聲稱(for hk,有聲稱=藥劑製品=需註冊)。

帶一兩排90%可以酌情處理,帶1000粒就會被海關gg了。

利申:從事藥廠
日本藥咪又係成藥幾隻溝埋一隻囉
仲喺度扮專家
買左十粒Chlorpheniramine 加十粒Loratadine
Total $15
尋晚食一粒黃丸
今日即收晒鼻水

平時買幸福濕鳩素
4-5蚊粒,一次要食兩粒
仲要食極都無撚用
食一粒piriton今日就收哂鼻水兩者其實冇關係.....
push
Matrox
有冇人食咗Chlorpheniramine第二日起身 會情緒低落,集中力低咗,個腦好實 load野好慢? 上堂個腦lag哂機
禮拜五講座,手足們唔該幫推置頂

【行動post】【吳敏兒和你組工會】1月17日(五)
https://lih.kg/1824528
請問有無一排排散裝維他命B雜推介
唔想一次買一樽咁多
我喺mk買必理痛成份散裝$0.3粒
普通人賣水,會有可能嫁,支水去收銀度比左錢,跟住會有D奇怪客冇端端又話唔要+要求退錢,職員係可能會回收同擺返上架嫁喎。支野有冇被人中途開過,有人走去check至奇啦。

總結一下,去藥房買散丸,買家會承受以下風險:

1. 藥物已過有效期,但買家冇外盒睇,所有冇人知過期

2. 藥物並非hk註冊,姐係有機會走外地水貨走返黎,賣家話有paracetamol,隨時份量得10mg,或者只係粒粟粉丸,或者加左其他與paracetamol相沖嘅藥。

3. 冇外包裝(說明書,外盒),冇哂drug safety,適應症唔知,有效期唔知,生產商唔知,儲存條件唔知,服法唔知(真係信藥房職員講每日3次每次1粒?冇藥劑師牌嫁喎?講錯冇法律後果嫁喎)

4. 冇內包裝(膠鋁片),有D藥物會吸水,唔受得潮,需要內包裝做保護,藥房散丸會有?佢地會特別提醒存放陰涼乾爽處、避光保存、存放於25度定30度以下?

呢D資訊只有係外盒及說明書先顯示到,係drug safety重要一環。

幸福固然係貴,我自己都唔會買,但我都係prefer去藥房/連鎖式鋪頭買「完整連盒嘅藥」。

起碼食完出左事,衛生署+政府化驗所會追蹤到生產地及follow up法律行動。

eg 成份和標籤不一、標籤內容不實、廠商冇pics gmp牌等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞