實測,代替幸福,去藥房買散裝藥

1156 回覆
4492 Like 15 Dislike
我好少食幸福 通常都自己買藥食
我自己胃唔好 呢個list係算係岩我自己既

1. 流鼻水 - chlorpheniramine/cetirizine (個人經驗流鼻水一定要訓多d覺先會停 好多時候食咩藥都係會流 所以用第一隻訓教最好)

2. 咳 - 要搞清楚原因先 好多時係鼻水倒流咳 咁一定要收左鼻水先 收左鼻水仲有痰就要咳d痰出黎 飲多d水 食化痰藥都有助咳d痰出黎 (但其實我都想問下 有無人知如果我一直都咳唔到d痰出黎 係咪最後都唔會自己散 唔會好?)
食咳藥水都只係暫時抑制你個腦想咳既機制 而且好多咳水都會便秘 對胃又唔好 我自己好唔鍾意

3. 化痰 - 黃色三角形藥丸 唔記得叫咩名 希望有巴打補充下 我覺得好有效 但有時我會有dd便秘同胃有d頂住

3. 胃痛 / 食d傷胃既藥時 / 長期胃脹頂住 - Lomac (胃痛有時手尾好長 之前醫生教落食足1-2星期既話就會好返)

4. 止嘔止暈 - Gravol

5. 止肚痛/少痾 - Buscopan

6. 胃頂住 消化不良 - 健樂仙普通個隻 加強個隻對我無乜效 但普通個隻好似無出了 有無人知有邊隻同佢成份一樣?

不過傷風感冒症狀時都建議睇醫生先 俾醫生聽下肺清唔清 確定左係普通傷風感冒先會好d
留名
明白
唔該曬
師兄 消炎藥呢
樓上講既ibuprofen係成日開既消炎藥
不過你要知自己因乜事發炎
如果因為細菌感染發炎,要食埋抗生素先得
push
得閒順便隱後晦d 講下有乜黃色ge Rx 藥房
港九新界都得. 方便大家
好多藥房又藍又黑, 又去問完都唔知有冇命出番黎
依家去到348喇
政府隻馬尿好有效
問嘢都冇命咁搞笑
N 年前我試過一個人响mk 黑藥房問暗瘡膏 (有Rx logo)
我問完覺得好貴想唔買
仆佢個街比4-5 好似黑社會ge男人圍
又粗口又兇我又盛
最後我衝出門口走撚左
所以我以後習慣去屈記萬O 卓悅買藥
但而家要變
唔少遊客區啲藥區唔係做呢啲生意
你買同一樣嘢都貴好多
甚至冇乜藥配到
必利痛另一間廠你都撈埋講
push
留名保平安
食藥要知訂
Dhatalin 1.5/5ml
Benadryl exp 6.6/5ml
有冇高手 可以講解下呢2隻藥
要講抗生素就要講下細菌生長

一粒細菌大約每半小時就會分裂一次變成兩粒,兩粒變四粒,四粒變八粒咁不斷分裂成長,所以感染的頭幾日都未夠數發病住,要有足夠數量才出現病徵

細菌感染係好難靠自己好的,好彩人類有抗生素,可以殺死細菌

點解食抗生素一定要食晒?因為在細菌分裂過程中,有小部分會出現突變,這些變種細菌(綠魔)係好難殺死的。

當你食第一粒抗生素,可能已經殺死6成細菌

第二粒殺8成,現在只剩下兩成最難殺的變種細菌

第三粒殺9成,好多人覺得病程好轉便停止食抗生素,但其實可能只要食多一次便殺晒所有細菌

只要有一粒細菌未死,便會再分裂,而新分裂出來的細菌便會有抗藥性,所以過幾日又病過,由於有抗藥性,要用更強的抗生素對付了。

其實細菌分裂過程出現突變係必然的,越分裂得多,突變機會越大,同細胞分裂得多,細胞突變(癌症)的機會也越大,說明了長壽也是其中一個生癌的因素。

如果大家有興趣,可以講下肺癌,點解女性生肺癌多過男性,又點解唔吸煙都咁多人有肺癌

以上都係外國人對疾病的常識,但絕大多數香港人都唔識,政府又零宣傳,希望可以改變大家對疾病的態度,由基礎知識學起
Push
有料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞