實測,代替幸福,去藥房買散裝藥

1156 回覆
4492 Like 15 Dislike
好亂,有無人整理下list出黎
入樽嘅散裝更平

利申:重感冒都係去藥房配藥食
下次有病可以慳一大筆
想搵幸福代替品,點解唔直接問老細話要幸福乜乜乜同成份散丸?
推 極需要 btw呢幾隻眼唔眼訓?
好多都無一模一樣成分嘅散丸。例如普通幸福傷風素有6種成分,無一種散丸係完全一樣成份,一樣劑量。
咁正常都會同你講邊隻邊隻有少少唔同,食法有乜乜唔同
唔洗識藥名架,去有藥劑師既藥房,同佢講要執藥,講症狀比佢知,例如:頭痛、咳、鼻水、發燒,etc,佢會執比你架喇
價錢間間唔同,50-100蚊3日藥喇
上次醫生就係開呢隻
好見效
笑左
euro係藍定黃
【綜合分析/討論】中国肺炎WARS 抗疫資訊及口罩攻略
https://lih.kg/eKiKfS
dextromethorphan會
noscapine可能會有啲
bromhexine/guaifenesin一般唔會

人人體質唔同
試吓自己眼唔眼瞓
好似我呢啲有時飲完codeine都未必會眼瞓

P.S. 順帶一提。其實普通傷風感冒大致好番之後,乾咳好有可能會再持續一段時間,可長可短但平均三個星期。此乃正常現象,而非病唔好。所以除非咳到明顯影響倒我瞓覺/工作/喉嚨損晒,我一般都唔會特登食noscapine或者dextromethorphan(甚至更勁同好眼瞓嘅止咳藥 pholcodine以至codeine),而係飲水>喉糖就算。咁當然如果你認為乾咳好打擾倒你,咁就當然要食啦。
民主運動真係有助啟蒙民智
本地兩大generic藥公司
Jacobson同埋Bright Future
(Europharm係Jacobson嘅)
係香港目前主要嘅平價藥物供應商

好似無表明立場但你畀我就估BF係藍,J記係純粹想賺大錢
經痛配方同普通版係無分別
你覺得有分別就係心理作用
食Paracetamol就夠
加杯咖啡boost一boost paracetamol嘅止痛功效
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞