實測,代替幸福,去藥房買散裝藥

1156 回覆
4492 Like 15 Dislike
支持
而家咁睇好難明
連登都幾雜
連賣藥狗都有
佢上面嗰隻咪加左pseudoephedrine

利申: 你口中所講既藥房藥劑師
推 抵抗所有係tvb賣廣告既垃圾
留意返

其實香港嘅藥嘅sales requirement有3種
1. over the counter (OTC)普通”藥行”
2. pharmacy only 姐係要有藥劑師當值同prescription 嘅”藥房”先賣得 姐係上面有Rx標誌嘅”藥房”先可以買到
3. prescriptions only 姐係你所講嘅只係可以醫生處方購買藥物。 只要揸住醫生處方 可以去有keep尼啲藥嘅”藥房”under pharmacist monitoring嘅情況下買到

其實詳情係可以喺 Drug office個網睇到:
https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/consumer/news_informations/pharmacy_medstote.html

樓上大部分講同狙擊幸福嘅藥 例如chlorpheniramine, paracetamol, loratadine, cetirizine, 尼啲其實都係啲OTC 同pharmacy only嘅藥黎(都係非處方藥物)。 咁第二點姐係代表咩? 姐係藥劑師係有能力同合法地處方 sales requirements 係pharmacy only同OTC嘅藥比patient.

而ibuprofen冇記錯係唯一一隻喺香港係pharmacy only 嘅 nsaid非類固醇消炎止痛藥 其他都係prescription only
所以上面先會推薦喱款nsaid比家去”藥房”買

要知果隻藥嘅sales requirement 其實可以喺drug office 輸入果隻藥嘅名或姐註冊編號HK-XXXXX 㩒入去就睇到
https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/consumer/search_drug_database.html

得罪講句 單喺藥物知我上 醫生未必及得上藥劑師 同埋喺某啲地方 一般傷風感冒係去搵藥劑師唔係搵醫生。

喱度唔少鳩up當然都有正確資訊,但老土啲講句,安全起見,唔識都係問返醫生同藥劑師啦。
ibuprofen係唯一一隻唔需要處方既非類固醇類消炎止痛藥呀
不過如果有藥物敏感既建議都係唔好自己執藥 問下藥劑師先
Ibuprofen第一次食小心唔啲,有唔少人過敏

已留名
其實一向配藥平好多,好多藥都一蚊粒
反共

槍仇必報

612 721 811 831 929 101 112 113 1111 1112 1117 1118 11 新屋嶺 還眼 還命 被自殺 實彈 周同學 雞姦 強姦 輪姦 因姦成孕 圍攻大學 人踩人 濫捕濫殺
咩手機 好清
痰咳呢?
支持
Naproxen
美國 OTC
英國 澳洲 藥房藥
香港 處方藥物

香港太容易買到成藥
Diu...比人燈到魚尾咬下都無
屋企人係六七八十年代做診所醫生,唔知係咪舊時仲未好有唔好亂食抗生素嘅意識,除咗paracetamol同piriton之外佢做教我買埋cephalexin

大個咗我就無再自己買cephalexin嚟食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞