實測,代替幸福,去藥房買散裝藥

1156 回覆
4492 Like 15 Dislike
基本都唔好推
氣管藥會有心悸手震嘅副作用
唔係個個人都啱食㗎
cetirizine都要求佢先開
我都係食loratadine 無用,要食cetirizine先得,但係唔係間間診所都有cetirizine
同埋好撚縮骨,開幾粒就想打發我走
但係如果你冇去過武漢
而又真係普通感冒
你去完睇醫生,都可能會變肺炎
因為係候診室坐你隔離嘅人
有機會係喺武漢返嚟
以前政府好似唔係呢隻收鼻水藥
而家呢隻食完真心勁好訓
介紹個apps 俾大家,叫mims
用黎查藥名,睇藥效好有用

不過全英文
停左產
好多時D人感冒初起就係唔想用咁多錢去睇醫生
所以先選擇買幸福/必理痛 佢地都講明你食幾日唔好都要去睇醫生
所以就算出去執藥食 都係預幾日無好轉就要睇醫生
想問下喉嚨痛買咩藥代替好?
喉嚨痛食Ibuprofen都幾有效
藥房就買到
多數係粉紅色圓型

但要知道自己有無對NSAID 過敏
有無心血管病
Push
Lysosome 食左都唔覺好
Betadine 可能仲見效
pish
呢d通用藥
唔急用amazion 買啦
certirizine 係第二代抗組織胺藥物
brand name 係 Zyrtec
以前搵陳偉霆賣廣告嗰隻治敏速
西醫多數開 Zyrtec-D
主要作用成份係 certirizine HCl 5mg +
pseudoephedrine HCl 120mg

https://www.rxlist.com/zyrtec-d-drug.htm#

至於你話冇效嘅loratadine
反而係第三代抗組織胺藥物
brand name 係 Clarityne 佳力天

同樣係第二代嘅仲有 fexofenadine
brand name 係 Telfast 退敏快
好多醫生會開
每日食一粒Loraradine 10mg 或者cetirizine 10mg
夜晚就食chloepheniramine 4mg 或者 Diphenhydramine 25mg

抗組織胺藥主要有兩種
第一代
chloepheniramine promethazine Diphenhydramine
收鼻水好啲
但會致昏睡(食咗唔好揸車)
收鼻水就會食第一代 , 或者抗敏感就夜晚食 令病人易瞓啲

第二代
Loraradine cetirizine
相對上唔會令人眼瞓 但都有病人會眼瞓
但收鼻水效果弱啲
抗敏感主要會食第二代

有問題就諮詢藥劑師嘅意見
買日本製藥咪得
幸福食左咁多年不嬲冇撚用
必理痛仲好過佢
得老豆老母先仲咁on9買
唔係唔推啊?

呢隻有無得配 買盒裝成3個幾1粒 仲要日日食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞