[建立黃色電影圈] 最新港產片討論區(4) (叔叔/幻愛/金都)

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
劉謙今日攞蘋果日報最港男演員,已經係第三個獎,如果金像獎新演員落馬就真係X金像獎老母
咁你X定都得啦
金像獎成日益大陸演員
預咗
反而期待睇少年的你
睇吓曾國祥有乜符拂
小圈子算吧
蘋果日報
「第三屆最港電影大獎」完整得獎名單如下:

最港電影:《叔‧叔》
最港導演: 黃綺琳《金都》
最港男演員: 劉俊謙《幻愛》
最港女演員: 蔡思韵《幻愛》
評審團最港大獎(只由評審揀選)
《金都》黃綺琳
我最喜愛港片(只由網民揀選)
《花椒之味》麥曦茵
三寶暫定上映日期:
《叔·叔》5月28日
《金都》6月11日
《幻愛》7月2日
高先三寶5月9號有優先場

開Premiere Elements 6院
英皇x天下一
武漢肺炎令香港百業蕭條,目前疫情有稍緩的趨勢。戲院明天重開,電影業亦奮發自救,
https://hk.news.appledaily.com/entertainment/20200507/7PORB2Y66Y4JAOURLD2DAD7IY4/
5、6月上映的電影,包括幾部金像獎入圍電影︰《幻愛》、《金都》、《叔.叔》,而金像獎贏8個獎曾國祥執導的《少年的你》及周星馳導演《新喜劇之王》亦會重新上映。至於下半年預期會有影帝吳鎮宇及影后李麗珍主演的電影《濁水漂流》上映救市,接力是鄧麗欣、姜皓文、謝君豪、袁富華、凌文龍主演的《殘影空間》,還有黃又南、蘇麗珊主演的《冥通銀行特約:翻生爭霸戰》及周國賢、林明禎主演的拳擊片《一秒拳王》。

其實有冇人數到下半年有幾多香港電影上到?
講緊出年參加到金像獎的香港戲
幾期待李駿碩新作
但個感覺似麥路人,希望鎮宇憑呢套開齋攞影帝
希望啦
唔想佢攞影帝嗰陣俾人話係論資排輩
From美美

今個禮拜大家快啲去睇啦

利申好早之前睇哂優先場
出年一定大混戰
合拍:流浮山三寶,拆彈2,中國海猿
首部(手捲煙,遺愛)
mm2 (濁水漂流,一秒拳王)
天下一(紙皮婆婆,媽媽的神奇小子)
高先:(八個女人,UFO,鐵屋吶喊時)
鎮宇加社會題材=拎硬咁滯
流浮山三寶係
紙皮拍咗喇咩
我估下年男主角lineup
鄭中基(阿龍/遺愛)
林家棟(手捲煙)
吳鎮宇(濁水漂流)
古天樂(明日戰紀)
梁仲恆(媽媽的神奇小子)
唔博神探大戰、風再起時、風林火山會今年上了
明日戰紀似係今年救市之作,斷估點都會上咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞