[建立黃色電影圈] 最新港產片討論區(4) (叔叔/幻愛/金都)

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
我又估
電影:叔叔
導演:楊曜愷 (叔叔)
編劇:黃綺琳(金都)
男演員:太保
女演員:周冬雨

推薦電影:幻愛、金都、墮胎師、戲棚、少年的你、花椒之味
我都估聖荷西sammi
雖然影評人協會好似好鐘意周冬雨,但佢演少年的你我只覺得佢由頭喊到尾,演出唔算特別好我都希himhim攞獎但又好似機會唔大,太年輕
維基個賽果唔知係流出定老作

《十年 - 自焚者》
十年根本係預言嚟
好撚恐怖
https://youtu.be/-6qnbqQc0CA
頂 早知aff睇咗佢啦
同王宗堯果個鬼妹miss 就係導演Kate
個人覺得果part最好睇
今日其實有套港產女子打拳戲上映 不過真係冇咩資料

《撀鬥女神》MMA Diva

導演:鄧如嫣
演員:楊柳青、林慧倩、郭思琳、龐景峰、菁瑋、陳保元、韋家雄

https://youtu.be/xMujVfor0Zc

就咁睇都係全港資嘅,有冇人做下死士
不過全港得兩間Cinema City戲院上 要睇都好難夾
究竟有冇網大係可以香港睇到 除咗好似呢套上到戲院之外?
《乜代宗師》影評人觀後感

舒琪: 「作為賀歲片,子華交到貨,台前幕後十分落力,冇呃觀眾。開頭有啲nub,但15分鐘過後即入佳境,完全符合期望。劉心悠好fit(完勝《空手道》的Stephy),Dickson好笑。要支持的、要支持的、要支持的(講三次)!」

朗天:「黃色經濟圈極端主義的出現,是運動轉型的其中一個特徵。它派膠,助長分化,以及以內耗代替真正的抗爭,這些五年前已經用另一些方式上演過了。說回那部電影,它觸及了當下(不止於香港)一些重要的議題——重宣真理的價值、真實與主體的關係等,可惜全然不諳電影語言和說故事(後一點有點驚訝)的導演,白白浪費了這個本可緊扣時局和本土意識的主題。那不是捉到鹿不懂脫角,而是只知道的鹿的樣子如何,卻連鹿的蹤影也看不到啊。故此說要分辨他黃不黃以支不支持他其實是言之過早了。正如支持黃食店的前提是首先店內的食物可以吃得下肚,支持黃電影的前提一樣是它首先要看得下去。觀眾不能對自己說不斷J劉心悠就足以留在戲院二小時的。以上,說的當然是黃子華和《乜代宗師》了。」
《幻愛》優先場仲有飛賣

1月17日 (星期五) | 19:45
嘉禾 V WALK (House 5)
https://hkmovie6.com/movie/50940#showtimes
蔡思韵認咗同謙謙拍拖喎
盧sir
幾好呀,公開戀情証明兩位都唔願意做偶像派,要用實力吸引觀眾
btw我相信幻愛評論學會應該有獎攞,今晚睇埋佢哋金都影評,覺得佢哋對幻愛評價高好多,無論劇情定演員
咁我本身都覺得佢兩位係實力派嚟嘅
謙謙以前訪問講過唔鐘意人讚佢靚仔,希望觀眾多留意佢演技
登徒+七城唔代表整個評論學會
至怕最後又係乜獎都係陳果
咁佢又真係靚仔之餘
演技都好好嘅
最難忘係未來還未來
扮廣州仔似到
上屆真係幾乎乜獎都關陳果事
三夫同淪落人掃獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞