[建立黃色電影圈] 最新港產片討論區(4) (叔叔/幻愛/金都)

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
得罪陳忠啫
一定
宣傳都未必做得切
都唔係畀香港人睇
算啦
但陳可辛總有fans嘅
幻愛真係堅好睇
有巴打發現金都同幻愛又有優先場了
https://www.putyourself.in/gss-feb2020
如果聖荷西真係咁垃圾,咁對sammi攞影后有影響喎,因為套戲太差對演員攞獎實有影響
喜訊
王晶套肥龍聽日得唔夠300場
少過西片同子華

短片《手足》入圍柏林影展Generation 14plus單元
https://www.berlinale.de/en/press/press-releases/films-generation.html
完全無視呢套嘢
如果呢兩日票房有乜冬瓜豆腐嘅話
肯定第一個俾人cut場
【頭條獨家】導演周冠威歎演員難求 蔡思韵未敢諗金像提名

電影《十年》導演周冠威最近在新作《幻愛》以精神病患者談戀愛為主題,該片男、女主角劉俊謙和蔡思韵更憑電影剛奪得「香港電影評論學會」最佳男、女演員。 電影源自導演06年拍的一套短片,資料搜集過程令他明白大眾對精神病患者的不少誤解,決定將故事拍成長片,但坦承搵女主角不易,直至遇到蔡思韵。對於外界睇好金像獎獲提名,蔡思韵未敢想太多,認為若有提名是很大肯定。

周冠威為短片資料搜集時,社工轉介了不少個案令他好難忘,觸發他寫今次故事,「個少女係精神分裂症病人,佢好鍾意彈鋼琴,但幻覺每次放對手喺琴鍵就有人用刀𠝹佢,我就問佢『咁唔合邏輯嘅嘢都信?』佢話呢個就係病。而另一個康復者,佢結咗婚生埋仔,我又打個突,佢都可以結婚生仔?雖然係個愚蠢嘅問題,當時自己確實係無知。但佢嘅另一半係點?佢幾時同人講有呢個病?每一個佢哋嘅愛情故事都有呢個關卡,好似電影嘅宣傳語句『你介唔介意呀?』佢哋嘅愛唔係一般,會多啲付出同接納。」

望年青演員出頭
雖然周冠威寫了劇本多時,但一直未開拍原來因搵唔到女主角,「講真2006年有第一稿劇本,到依家先拍,除咗創作同資金上困難外,係未搵到女主角,(06年時思韵仲好細?)上天安排我等緊佢長大,哈哈! 」對於外界睇好獲金像提名,思韵未敢想太多,「作為第一套香港電影,我的確遇到好有發揮角色,只諗做好,冇諗過透過咁攞獎,如果咁幸運有提名會好感恩,係個好好肯定,但唔敢諗太多。」不過周冠威好希望思韵跟劉俊謙有好成績,「講得誇張啲,對個巿場都係有需要,呢個香港巿場需要明星,需要年青嘅男女演員,導演幾好都好,但觀眾睇嘅都係演員。

https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/1686645/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%A8%9B%E6%A8%82-%E9%A0%AD%E6%A2%9D%E7%8D%A8%E5%AE%B6-%E5%B0%8E%E6%BC%94%E5%91%A8%E5%86%A0%E5%A8%81%E6%AD%8E%E6%BC%94%E5%93%A1%E9%9B%A3%E6%B1%82-%E8%94%A1%E6%80%9D%E9%9F%B5%E6%9C%AA%E6%95%A2%E8%AB%97%E9%87%91%E5%83%8F%E6%8F%90%E5%90%8D
最新消息
奪冠改係1月30日上
大年初一變優先場
而家大陸撒埋檔
香港優先場皮已收
而家咁睇其餘賀歲片都受惠可以加場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞